На 9 декември Стефан Данаилов щеше да навърши 80 години.

...
На 9 декември Стефан Данаилов щеше да навърши 80 години.
Коментари Харесай

Стефан Данаилов на 80: Честит рожден ден, Мастър!

На 9 декември Стефан Данаилов щеше да навърши 80 години. Той бе един от най-обичаните и надарени български артисти. Ламбо, както го назоваха околните другари и сътрудници и Мастър, както се обръщаха към него студентите му, обичаше празниците, обичаше срещата с другари, срещите изпълнени с обич. " Той излъчваше и даряваше топлота и в този момент ние, неговите фенове, възпитаници и близки желаеме да я съхраним и споделим още веднъж ", споделят студентите му от НАТФИЗ от няколко генерации.

80-ия празник на Стефан Данаилов се отбелязва с огромна стратегия от събития, а кулминационна точка на честването е тази вечер от 19 часа в Голямата зала на Народния спектакъл „ Иван Вазов “, където ще се състои спектакълът „ Стефан Данаилов на 80: години обич “.



Стефан Данаилов и Пепа Николова във кино лентата на режисьорите Ирина Акташева и Христо Писков “Понеделник заран "

 

Студенти и другари на Мастера ще показват музикални осъществявания, ще бъдат излъчени особено готови фрагменти и изявленията от кино лентата на Георги Тошев, фрагменти от записи с гласа на именития артист, предоставени от „ Златен фонд “ на БНР. Същата вечер ще бъде връчена от вицепрезидента Илияна Йотова следващата „ Стипендия на Ламбо “ със спомоществователството на фестивала „ Сцена на кръстопът “, чийто основател е самият Стефан Данаилов.



Снимка от обичания филм на доста генерации “На всеки километър ” със двама титани на българското кино - Стефан Данаилов в ролята на Никола Деянов-бат Серго и Григор Вачков в ролята на Митко Бомбат а

В днешния ден хиляди си спомнят с любов за Ламбо, а мнозина негови студенти, сътрудници и другари уважиха небесния му рожден ден с трогателни послания в обществените мрежи.

Честит рожден ден, проф. Данаилов, цветущ рожден ден, Ламбо, цветущ рожден ден, Мастер! ", написаха от Народния спектакъл, където артистът игра над 40 години.



Ламбо в последния си театър - " Актрисата "

 

Ето и загатна на ръководителя на Съюза на българските актьори Христо Мутафчиев, който разгласява и фотография с Ламбо: " Докато беше министър на културата Стефан Данаилов имахме постоянни срещи. Обсъждахме, мислихме, искахме да оказваме помощ на театъра, но същински и от сърце. Осбено той! Накрая ме изпращаше постоянно с репликата: Ицко, не ми се мотай из краката, отивай да работиш! Вижте с какво почитание и ентусиазъм го гледаме с сътрудниците от Малък Градски Театър " Зад канала ". Така ще го запомня. С почитание и ентусиазъм! Честит рожден ден, Мастър! "



Проф. Стефан Данаилов е роден през 1942 година в София и през 1966 година приключва актьорско майсторство във Висшия институт за театрално майсторство „ Кръстьо Сарафов “ (ВИТИЗ, днешната Национална академия за театрално и кино изкуство „ Кръстьо Сарафов “) при проф. Стефан Сърчаджиев, Методи Андонов и проф. Анастас Михайлов. 



Стефан Данаилов и Доротея Тончева във кино лентата “Черните ангели ” на режисьора Въло Радев

 

В своята над 50-годишна креативна кариера артистът има над 150 функции в киното, театъра и малкия екран. Дебютът му в киното е през 1956 година, когато е на 13 години и взе участие в детско-юношеския филм „ Следите остават “ по сюжет на Павел Вежинов. През август 1969 година е премиерата на първата серия на телевизионния сериал „ На всеки километър “, в който с ролята на майор Деянов тогава 27-годишният Стефан Данилов става прочут. Това е филмът, който трансформира Ламбо в секссимвол.



Кадър от кино лентата - класика “Князът " на режисьора Петър Б. Василев с актьорите Георги Черкелов в ролята на Патриарх Йоахим и Стефан Данаилов в ролята на княз Тертер

В театъра Стефан Данаилов стартира да играе в Драматичния спектакъл в Пловдив през 1966 година От 1988 година е учител в Националната академия за театрално и кино изкуство „ Кръстьо Сарафов “. През 1995 година е определен за доцент, а през 1999 година - за професор. 

Първите му професионални функции в киното са във филмите „ Понеделник заран “, „ Морето “ и „ С мирис на бадеми “. Популярността идва още след присъединяване в ролята на Иван Загубански от кино лентата „ Първият пощальон “, само че избухва с невиждана мощ, когато на телевизионния екран се появяват сериите от кино лентата „ На всеки километър “ (1969). С ролята на майор Деянов го запомня всеобщата публика в България. В интервала сред първите и вторите серии се снима в „ Князът “ и „ Черните ангели “.

 



Данаилов в спектакъла „ Албена “ от Йовков, реж. Крикор Азарян, Театър „ Българска войска “

 

За малко напуща театъра и се отдава напълно на киното. Има участия допълнително от 80 кино лентата, голям брой награди от национални театрални и кино фестивали. Има премия за най-хубава мъжка роля в „ Князът “ и „ Черните ангели “ на Фестивала на българските филми, Варна през 1969 година Определен е за най-популярния артист в Чехословакия за 1976 година

През 1973 година се връща още веднъж на сцената, с цел да се причисли към трупата на Театъра на националната войска, а от 1979 година постъпва в Народния спектакъл „ Иван Вазов ". Продължава да се снима доста в киното и малкия екран. Играе и на сцената на Театър 199. На Стената на славата пред театъра има пано с отпечатъците му.



Кадър от кино лентата " Първият пощальон " на режисьора Владимир Янчев

След ролята на майор Деянов младият артист извършва доста други запаметяващи се функции. Познавайки лъжливата последователност на бързите триумфи, сякаш самичък търси отплата в осъществяването на „ по-различни персонажи “, изискващи същинско актьорско преобразяване. Един от най-хубавите си екранни облици основава във кино лентата на Никола Корабов „ Иван Кондарев “.



Кадър от сериала " На всеки километър "

От 1981 година, и съвсем до измененията през 1989 година, води известното тогава радиошоу „ Звезди измежду бял ден “. Там Данаилов играе пародиен облик на Ален Делон като хазаин, на който гостуват известни звезди от целия свят. Програмата се излъчва всяка събота по стратегия „ Христо Ботев “ на Българското радио (сега Българско национално радио). Оттам потегля и прякора на Ламбо " българският Ален Делон ".



 Мастера със своите студенти
 

След 10 ноември 1989 година му се постанова още веднъж да се потвърждава и на сцената, и в киното. Премиерата на „ Лоренцачо “ има гръмък триумф, а ролята на Нуцо Марчиано в италианския сериал „ Октопод “, го прави известен и в чужбина. Години по-късно Данаилов озвучава на български своя воин в излъчената с българския дублаж италианската продукция по Българска национална телевизия.



" В края на краищата животът ми е бил цялостен екшън, в действителност. Никога не съм бил вперен в природата размишляващ, просто в този момент се наложи. В самотата. В желанието да бъда уединен, да си спомня някои неща и като си ги припомням то ми става радостно и смешно, също така като ми дотегне доста си пущам някой филм, виждам се на младини и си споделям: Гледай, какво момченце съм бил… и карай нататък ", споделя Стефан Данаилов в „ Романът на моя живот “ – богато илюстрирана автобиография, написана в съавторство с журналиста и продуцент Георги Тошев.



Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР