На 9 декември Софийската опера тържествено закри Фестивала на оперното

...
На 9 декември Софийската опера тържествено закри Фестивала на оперното
Коментари Харесай

Стара Загора аплодира Валкюра“ от Рихард Вагнер на Софийската опера

На 9 декември Софийската опера тържествено закри Фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара загора с постановката на операта " Валкюра ", втората част от тетралогията " Пръстенът на Нибелунга " от Рихард Вагнер. Премиерата й се състоя на първо време през юли тази година на Вагнеровия фестивал в София, и през октомври на интернационалния фестивал в баварския град Фюсен " Кьонгвинкел ", отдаден на Вагнер и неговия настойник Крал Лудвиг II.

Най-новата режисура на режисьора Пламен Карталов реализира международно самопризнание в оценките и рецензиите на особено пристигналите и на двата фестивала многочислени познавачи на творчеството на композитора, и изключително на музикалните публицисти, отразили извънредно сполучливата работа на Софийската опера със седемте си Вагнерови постановки.

По време на представлението на " Валкюра " последната вечер на фестивала в Стара Загора, публиката неведнъж и с възгласи аплодираше изпълнителите. Отново завладяващите подиуми на валкюрите възседнали фантастичните червени коне, движещи се с неповторима динамичност под звуците на магичната Вагнерова музика,

старозагорската оперна аудитория бурно приветства, без съображението, че по време на вагнеровите спектакли не е признато да се ръкопляска. Но поради това режисьорско решение с " ездата на валкюрите ", и по време представленията в София и Германия, не се съобрази с тази " възбрана " и обичайна вагнерова аудитория.  

Последната фестивална вечер ще бъде запомнена с поразило феновете осъществяване на оркестъра на Софийската опера, под въодушевеното управление на диригента Евън-Алексис Крист. След спектакъла, някои от присъстващите, които са гледали това заглавие в чужбина, споделиха, че такова съвършена оркестрово интерпретиране на популярната Вагнерова творба не са чували. Наистина, това осъществяване на оркестъра с изумителни акценти, кулминационни точки и въздействия, не ще бъде забравено.

Силно въздействащи бяха въодушевените осъществявания на солистите. Йорданка Дерилова в ролята на Бронхилде завладя аудиторията с неповторима актьорска игра и вокално съвършенство. Томас Хол заслужи бурни аплодисменти с пленително преобразяване в облика на бога Вотан. Мартин Илиев ни показа един паметен Зигмунд. Цветана Бандаловска показва най-висш професионализъм като Зиглинде. Мариана Цветкова бе повече от респектираща, като жестоката Фрика.

След финала, изправена на крайници, публиката с дълги и възторжени възгласи безспирно приветства креативният екип на Софийската опера.

Мнението на феновете беше, че са участвали на неповторимо културно събитие, което провокира горделивост и откровена респект към висотата и големия сегашен капацитет на нашето оперно изкуство.

Мнозина от щастливците да участват на този баснословен театър изрекоха настоятелни пожелания, всичките  Вагнерови произведения, които до момента сложи Пламен Карталов, да бъдат скоро показани на повече подиуми по света, с цел да узнаят хиляди меломани какви висоти и върхове реализира Софийската опера с Вагнеровия си репертоар в годините.

На 3 юни 2024 се окрива идващият Вагнеров фестивал в София  с новата режисура на операта " Лоенгрин " и още веднъж аудитория от целия свят ще види цялостният цикъл " Пръстенът на Нибелунга ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР