На 9 август имен ден празнуват всички, които носят името

...
На 9 август имен ден празнуват всички, които носят името
Коментари Харесай

Честваме паметта на Свети апостол Матия

На 9 август имен ден честват всички, които носят името Матей, Матея и производните им

Свети Матия (различен от деятел Матей) бил определен на мястото на отпадналия изменник Юда Искариот. Това станало в дните незабавно след Христовото възнесение.

Сведения за избора му има при започване на книгата Деяния апостолски. Апостол Петър предложил на заседание от към 120 души от Христовите възпитаници и почитатели един от тези мъже, които били с апостолите от самото начало, до момента в който Господ Иисус общувал с тях, проповядвал и правил чудеса, начевайки от Йоановото кръщение и до деня, когато се възнесъл, да бъде дружно с тях очевидец пред народите на Христовото възкресение, напомни Българска телеграфна агенция.

Избрали от всички присъстващи двама такива мъже – Йосиф Варсава, именуван още Юст, и Матия. Тогава се помолили: "Господи, Който познаваш сърцата на всички, покажи от тия двама един, който си избрал, да одобри жребия на тая работа и на апостолството, от което отпадна Юда ".

После хвърлили чоп и той се паднал на Матия. Това се приело от всички като Божи избор и Матия бил присъединен към единайсетте апостоли. Той участвал при слизането на Светия Дух над апостолите и цялото голям брой на празника Петдесетница.

След това Матия тръгнал като останалите апостоли да популяризира Христовото благовестие по разнообразни краища на света съгласно заръката на Иисус Христос преди възнесението Му: "Идете по целия свят и проповядвайте; научете всички нации, като ги кръщавате в името на Отец и Син, и Свети Дух, и като ги учите да пазят всичко, което съм ви заповядал. Който повярва и се кръсти, ще бъде избавен, а който не повярва, ще бъде наказан ".

Проповедническата му активност го отвела първо в Сирия, сетне в Месопотамия, Мала Азия и земите на днешна Грузия. Като претърпял доста и разнообразни премеждия за Христовото име, на старини деятел Матия бил погубен с камъни в Йерусалим през 80 година и получил от Бога мъченическия венец.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР