На 9 август 2023г. от 19:00 часа в Епископска базилика

...
На 9 август 2023г. от 19:00 часа в Епископска базилика
Коментари Харесай

Премиера на клавирен квинтет от Добринка Табакова


На 9 август 2023г. от 19:00 часа в Епископска базилика на Филипопол  в Пловдив ще се състои международната премиера на клавирен квинтет от Добринка Табакова със заглавие „ Каменна диря “. Клавирен квинтет от Добринка Табакова е написан по поръчка на Фондация „ Неотъпкана пътека “ с финансовата поддръжка на Фондация за нова музика „ Ернст декор Сименс “. Събитието се реализира и с поддръжката на община Пловдив по К3 „ Гражданска интензивност “.

Родена в Пловдив, Добринка Табакова живее и твори в Лондон от 1991 година, където приключва консерваторията „ Гилдхол “ и получава докторска степен от Кингс Колидж Лондон. Музиката й, която Уошингтън Таймс дефинира като „ надълбоко вълнуваща “, е представяна на разнообразни европейски музикални фестивали, измежду които BBC Proms (Великобритания), Шлезвиг-Холщайн (Германия), Возвращение (Русия), Световни слънчеви песни (Латвия) и Тъмни музикални дни (Исландия).

През 2014 година дебютният й авторски албум „ Струнни пътеки “, публикуван от немската звукозаписна компания ECM Records, е номиниран за премия „ Грами “ в категория „ Най-добър типичен компендиум “. През 2017 година Табакова е назначена за резидентен композитор на Концертния оркестър на Би Би Си (BBCCO). Тя е притежател на премията за химн за Златния празник на кралица Елизабет II и Първа премия и медальон на Kонкурсa за хорова творба на фондация „ Сорел “ в Ню Йорк. Сред другите й значими планове са „ Безсмъртният Шекспир “ – кантата за 400-годишнината от гибелта на Шекспир през 2016 година и двойният пиано концерт „ Заедно да не забравяме да танцуваме / Векове медитация “ за Фестивала на трите хора във Англия, който през 2019 година беше разгласен от фондация PRS за една от най-хубавите модерни композиции на Обединеното кралство за последните 25 години. Вторият авторски албум на Добринка Табакова (Regent Records) – с хорова музика, изпълнена от Труроския катедрален хор с Концертния оркестър на Би Би Си – бе определен за един от най-хубавите албуми на 2019 година от критиците на списание „ Грамофон “.

През 2021 година Табакова приключи оркестровата си „ Земна сюита “ за Концертния оркестър на Би Би Си и цигулковия концерт „ Търпението на дърветата “ за Международния манчестърски фестивал. През 2023 година се чакат третият й авторски албум (ECM Records), премиерни осъществявания на Камерния хор на Сейнт Луис и The Sixteen, нов струнен квартет за състезанието ARD в Мюнхен и нов запис с оркестъра на Сейнт Луукс в Ню Йорк.

Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР