На 9 април (вторник) от 10.30 часа в Националния военноисторически

...
На 9 април (вторник) от 10.30 часа в Националния военноисторически
Коментари Харесай

Националният военноисторически музей показва изложба, посветена на 140-ата годишнина на Военноморските сили

На 9 април (вторник) от 10.30 часа в Националния военноисторически музей ще бъде открита изложбата „ На борда на флотската история ", отдадена на 140-ата годишнина от основаването на Военноморските сили на Република България. За първи път пред столичната аудитория ще бъдат показани малко известни, само че извънредно скъпи предмети, документи и художествени творби от фондовете на Националния военноисторически музей и неговия филиал - Военноморския музей.
Сред любопитните експонати - очевидци на 140-годишната военноморска история на България, се открояват предмети от особено поръчаната и издигната за Дунавската флотилия и Морската част княжеска яхта „ Александър I " и оценки на Густав Карлсон - първия професионален водолаз в Дунавската флотилия. Споменът за първата българска морска победа с сполучливото торпилиране на турския крайцер „ Хамидие " ще възкръсне със непокътнати движимости от миноносеца „ Дръзки ", кортика на командира на отряда торпедоносци капитан I сан Димитър Добрев, оценки, фотографии и картички от Балканската война.
За защитата на българските крайбрежия през Първата международна война напомнят съхранени предмети от взривилия се през 1916 година на българска мина неприятелски транспортен съд „ Лейтенант Пушчин ", водосамолетна бомба и корабна сирена, открита на морското дъно на Варненския залив през 2010 година Разказът за ролята на Военноморските сили по време на Втората международна война оживява посредством кърмовия байрак на миночистачния катер „ Места " - част от Беломорски флот, и фотоапарат от водосамолет Арадо 196-А. Изложбата наблюдава и обогатяването на корабния състав по време на Студената война, както и развиването на Военноморски сили след 1989 година посредством модерни униформи, щурвал от мостика на подводница „ Надежда " и доста други.
По мотив 140-ата годишнина от основаването на Военноморските сили на Република България на 9 април в Националния военноисторически музей ще се организира и конференция на тематика „ Ролята на Военноморските сили на Република България в отбрана на националните ползи ". Тя е проведена от командването на Военноморските сили и Националния военноисторически музей под патронажа на зам.-министър ръководителя по националната сигурност и публичен ред и министър на защитата Красимир Каракачанов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР