На 9-10 септември 2023 г.на 50-метровия открит басейн в град

...
На 9-10 септември 2023 г.на 50-метровия открит басейн в град
Коментари Харесай

Девета поредна година плувците на „Ирис Русе Ветерани“ са комплексен шампион на България

На 9-10 септември 2023 г.на 50-метровия открит басейн в град Сандански се организира държавното персонално и отборно състезание за ветерани по плуване, проведено от Българската мастърс федерация. Участваха 250 плувци - на възраст от 25 до 95 години, от 14 клуба в страната – от градовете Благоевград, Бургас, Варна,Велинград, Пловдив, Русе, Сандански, Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора и София. Тъй като шампионата за трети път бе намерено за присъединяване и на чужденци, в сините коридори се състезаваха и плувци от прилежаща Гърция. Техническото обзпечаване бе чудесно квалифицирано и извършено - цялостно електронизиране, в това число потребителски мониторинг и видеоконтрол!

Българското ветеранско плуване е извънредно интензивно и всеобщо. А и четиридесет и петото държавно състезание през тази година потвърди, че страховете на хората изобщо не тревожат здравия дух на българските плувци ветерани. Много от тимовете постоянно вземат участие в мощни интернационалните шампионати и шампионати на други страни. Предварително беше ясно, че борбата за победа в комплексното класиране ще се води сред тимовете на ИРИС РУСЕ ВЕТЕРАНИ, АЛБАТРОС МАСТЪРС-Варна и ДАМИНИ МАСТЪРС-София.

От 2017 година шампионата се организира по нови правила и условия, залегнали в интернационалния устав на международната плувна федерация. Включени са по-тежки и дълги за ветераните дисциплини, нови щафетни подреждания по пол и възраст, с съвсем наложително пускане на всички участващи състезатели. Всеки плувец има право на присъединяване в шест самостоятелни дисциплини и три щафети, избрани по математически общ брой от възрастовите години на състезателите.

Плувците на ИРИС РУСЕ ВЕТЕРАНИ/общо 53 души - 36 мъже и 17 дами, при картотекирани 182 състезатели!/, които тази година участваха в три интернационалните шампионата в Плоещ, Румъния, Смолян,Варна и на откритото състезание на Румъния се показаха чудесно, и с голяма разлика победиха ветераните на Варна - и при мъжете, и при дамите! Всъщност, мъжете ветерани в последните девет години са непобедими! Жените за пети път са екипен първенец.

Златни медали – самостоятелно /общо 84/в другите плувни дисциплини за Русе спечелихаНикола Тодоров, Петко Главинов, Веселин Василев, Велина Ханджиева и Емил Любенов – по шест, Росица Янакиева - пет, Маргарита Попова, Деан Рачев, Ани Шакалова и Милка Попова – по четири, Йоана Анастасова, Симеон Симеонов и Пламен Георгиев – по три, Ива Мечкунова, Ия Ковачева, Яни Куков, Веселин Стефанов, Димитър Котоманов, Юлия Бижева, Димитър Хаджиев, Стефка Виденова, Камен Марков, Румен Мушанов-младши и Васил Добрев– по два, Анна Гончарова, Йордан Цонев - по един. Медали завоюваха и Володя Димов, Ивелин Иванов, Юлияна Мандаджиева, Илиян Цанков, Натали Димитрова, Валентин Саров, Борис Недев, Димитър Пеев, Алексей Ковачев, Христо Бацанов, Марио Иванов, Мирослав Станчев. Поради травма в Сандански не взе присъединяване най-възрастният русенски плувец деец Тодор Керчев-Паная.

В отборното класиране мъжете и дамите на ИРИС РУСЕ ВЕТЕРАНИ са републикански първенци,пред тимовете на АЛБАТРОС МАСТЪРС-Варна и ДАМИНИ МАСТЪРС-София.

Странното е, че ветераните плувци на Русе са единственият плувен тим в България, който се самофинансира, без общинска помощ, тренира всекидневно и удостоверява възходящото развиване на плуването в най-големия ни крайдунавски град. Успехът се дължи най-много на груповия дух на състезателите, за които отборните резултати са по-ценни от самостоятелните медали. Спомоществователи на русенските плувци ветерани са „ Ирис “АД-Русе, „ Комплекс ЛОКО БИИЧ “-Русе и „ УНИКО “ООД-Русе.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР