На 89-ата година от откриването и освещаването на Паметника на

...
На 89-ата година от откриването и освещаването на Паметника на
Коментари Харесай

На 89-ата година от откриването на Паметника на Шипка представители на АБВ и ЛЕВИЦАТА! отбелязаха деня на бележития връх

На 89-ата година от откриването и освещаването на Паметника на свободата на връх Шипка представители на АБВ и ЛЕВИЦАТА! означиха деня а бележития връх. За да се поклони пред подвига на починалите в борбата за България, там бе и посланикът на Русия Н. Пр. Елеонора Митрофанова. Пред жителите на Паметника Шипка водачът на АБВ Румен Петков прочете част речта на Цар Борис III от оня първи ден, в която се споделя: „ Освобождението на българския народ е най-величавия миг, най-крупното събитие в нашата история. То е апотеоза на сбъднатите най-съкровени въжделения, хранени с епохи в българската душа “.

Всеки монумент е разрушим. Неразрушима е паметта на поколенията, споменът, който живее в тях и ги въодушевява за героизъм, съобщи Петков.

„ Такъв незабележим паметни би трябвало да издигнем и ние в душите си за великата епопея на Освобождението, за безсмъртния героизъм на Шипка и да го предадем на нашите потомци “.

Яница Станчева, претендент на ЛЕВИЦАТА! за локалния избор за Казанлък, акцентира, че опитите за замяна на историята няма по какъв начин да съумеят, поради паметта и дълбоката респект на българите към освободителите. Само дружно можем да сме мощни, акцентира тя.

Посланикът на Русия Н. Пр. Елеонора Митрофанова изрази единодушие, че през днешния ден отчуждението сред Русия и България е налице. Но акцентира, че това отчуждение е политическо. Докато народите на двете страни остават мощно, исторически и приятелски свързани.

Има монументи, които внушават чест, благодарност и достолепие!

На днешния ден през 1934 година Цар Борис III открива Паметника на свободата на връх Шипка. Той е повдигнат за да увековечи подвига на падналите за свободата на България на мястото, отбранявано по време на Шипченската борба, към което са се разиграли решаващите Руско-турската освободителна война боеве през лятото на 1877 година, които и в последна сметка вземат решение освобождението на България и нейното бъдеще. Паметникът е част от Националния парк-музей Шипка.

Основният камък на паметника е положен на 26 август 1922 година и приключва през 1930 година. На 26 август 1934 година паметникът на връх Свети Никола е тържествено открит от президента цар Борис III.

„ …С тия усеща на разчувствана респект, с които у всеки българин е обвързвана неделимо и почитта към братския съветски народ и към съветските герои и ветерани от Освободителната война, аз се преклонявам надълбоко пред светлото дело на нашето Освобождение и, от името на българския народ, откривам тоя монумент и го предавам на грядущите генерации за наставление, безконечна популярност и признателност… “, споделя Цар Борис III на Шипка преди 89 години.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР