На 86 години почина Силвио Берлускони. Неизменна и фигура в

...
На 86 години почина Силвио Берлускони. Неизменна и фигура в
Коментари Харесай

Кой е Силвио Берлускони и как реагира светът на новината за смъртта му

На 86 години умря Силвио Берлускони. Неизменна и фигура в италианската политика през последните десетилетия, той беше четири пъти министър председател на Италия. Успя да завоюва на своята партия място в държавното управление и на Джорджа Мелони.

Мултимилиардер, медиен магнат, безгрижник, плейбой. С обвинявания в корупция и присъда за данъчна машинация. Ярката и постоянно скандална персона на Берлускони, който остави внушителна диря в политиката, медийния бизнес и публичния живот на Италия.

Той сътвори първата в Италия частна телевизионна мрежа. Четири пъти беше министър-председател. Оглави държавно управление, управлявало най-дълго в историята на Италия - 1412 дни. Има двама синове и три дъщери от два брака, 17 внуци и един правнук.

В сряда Силвио Берлускони ще бъде заровен с държавни почести в Миланската катедрала.

Съюзници и съперници на Берлускони се сплотиха в реакциите за ярката му персона.

" Берлускони беше на първо място войник, мъж, който в никакъв случай не се опасяваше да отбрани своите убеждения.Този кураж и увереност го направиха един от най-влиятелните хора в италианската история ", съобщи Джорджа Мелони, министър-председател на Италия.

Най-важна е връзката, споделя роденият в Милано Берлускони, чиято харизма се съчетава с големи упоритости и с ексцентрично държание.

Започнал като артист на круизни кораби,той основава бизнес империя,която обгръща браншове от строителството до малкия екран, издателската активност, търговията и футбола.

Изгрява на италианската политическа сцена с първия си мандат през 1994 година, единствено 60 дни откакто основава партията " Форца Италия ".

" Президентът на републиката ме помоли да сформира държавно управление ", разяснява Силвио Берлускони.

Самият той споделя, че е влезнал в политиката, единствено с цел да спре левицата.

На власт е още веднъж от юни 2001 година до април 2005. Подкрепя нахлуването в Ирак, а поради въвеждането на еврото, виталният стандарт на сънародниците му спада макар предизборните му обещания.

Правителството му работи още една година до 2006 година. Две години по-късно още веднъж е министър-председател макар, че е упрекнат в рушвет и напън върху пресата.

Кариерата му е белязана от ексцентрични прояви. На среща на НАТО в Германия приказва дълго по мобилния си телефон и кара сътрудниците си да го чакат, скандализира обществото с изказването си, че Барак Обама има загар и че немски евродепутат става за ролята на надзорник във филм за нацистки концлагер.

Берлускони оцелява даже след изказвания, че е правил секс с малолетно момиче и е провел оргии.

Правните проблеми го съпътстват през цялата му политическа кариера. Той е наказан по най-малко седем каузи по съществени обвинявания, в това число за рушвет на сенатор и съдии.

Мащабите на финансовата рецесия поставят завършек на властта му - когато се отдръпва през ноември 2011 година Италия е втората по задлъжнялост европейска страна.

Въпреки напредналата си възраст се връща в държавното управление като младши сътрудник в дясна коалиция и печели място в Сената.

Отправи последното си послание към " Форца Италия " тъкмо месец преди гибелта си, не без възприятие за комизъм.

" За страдание аз още съм в болница Сан Рафаеле, само че поради вас през днешния ден облякох риза и сако. Позволявям си да ви трежова, с цел да ви припомня: Предстоят избори за кметове в 700 градове в Италия ", декларира Силвио Берлускони, някогашен министър председател на Италия.

Известен е с другарството си с Владимир Путин, подлага на критика Зеленски, че е позволил народа си да страда като е атакувал Донбас.

През последните години имаше чести проблеми със здравето, неведнъж беше лекуван в болница. Има пет деца и два развода. Най-богатият човек в Италия в никакъв случай не е посочвал кой ще го наследи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР