На 85 години си отиде един от най-големите пазители на

...
На 85 години си отиде един от най-големите пазители на
Коментари Харесай

Отиде си един от най-големите пазители на българщината в Македония

На 85 години си отиде един от най-големите пазители на българщината в Македония Панде Ефтимов, след дълготрайно боледуване, оповестиха от фамилията, съобщи "Фокус ".

Панде Сотиров Ефтимов е роден на 15 март 1932 година в село Претор, Преспанска околия. Внук е на революционера и изтъкнат активист на Вътрешна македонска революционна организация Панде Суджов в Долна Преспа, погубен от сръбската жандармерия на 22 март 1927 година В спомените на Иван Михайлов се твърди, че е погубен от свръхдоза морфин, инжектирана му от сръбски лекари, след раняване.

По време на образованието си, както самичък споделя е учил на български, на албански, на италиански и на сръбски език. Завършва Педагогика и Филология в Скопие през 1956 година Заради отхвърли си да се отхвърли, че е българин по генезис е задържан през 1957 година и е в затвор до 1961 година За повторно е задържан през 1971 година и лежи в пандиза до 1974 година

Участва в основаването на редица патриотични организации в Македония, както и при образуването на ВМРО-ДПМНЕ през 1990 година Организатор е на слагането на паметната плоча на Мара Бунева на брега на река Вардар, на отбелязването на годишнините на Тодор Александров, на подполковник Борис Дрангов и на други български национални герои, родени и свързани с Македония. Активен член е на Българският културен клуб. Автор е на книги с лирика и разкази. Награждаван е с български ордени и медали.

Българското му поданство е възобновено през 2007 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР