На 84 години в сряда почина Мадлин Олбрайт - първата

...
На 84 години в сряда почина Мадлин Олбрайт - първата
Коментари Харесай

Почина Мадлин Олбрайт - първата жена държавен секретар на САЩ

На 84 години в сряда умря Мадлин Олбрайт - първата жена държавен секретар на Съединени американски щати, съобщи СNN.

Смъртта ѝ беше доказана в имейл до личния състав на Albright Stonebridge Group, световна стратегическа компания, учредена от Олбрайт.

В изказване на фамилията на Олбрайт се споделя, че тя е умряла " заобиколена от фамилията и приятелите си ", и се отдава респект на " една любяща майка, баба, сестра и другарка ", както и на " неотклонен бранител на демокрацията и правата на индивида ".

Олбрайт беше централна фигура в администрацията на президента Бил Клинтън, като първо беше дипломат на Съединени американски щати в Организация на обединените нации, преди да стане върховен посланик през втория си мандат.

Тя поддържаше разширението на НАТО, настояваше алиансът да се намеси на Балканите, с цел да спре геноцида и етническото пречистване, стремеше се да понижи разпространяването на нуклеарни оръжия и защитаваше правата на индивида и демокрацията по целия свят.

Тя беше лице на външната политика на Съединени американски щати през десетилетието сред края на Студената война и войната против тероризма, провокирана от офанзивите на 11 септември 2001 година, епоха, оповестена от президента Джордж Х.У. Буш като " нов международен ред ".

Жизнен път

Олбрайт е родена на 15 май 1937 година в Прага в фамилията на чешки евреи, приели католицизма.

През 1939 година фамилията ѝ се открива в Лондон, а след края на Втората международна война се връща в Чехословакия. Бащата на Мадлин – дипломатът Йозеф Корбел е изпратен като дипломат в Югославия.

По-късно Корбел бяга още веднъж със фамилията си от страната – този път от комунистическото ръководство, и емигрира в Съединени американски щати.

Дипломат и политик от Демократическата партия, Олбрайт стана първата жена - държавен секретар на Съединени американски щати по време на администрацията на президента Бил Клинтън (1997 – 2001 г.).

Мадлин Олбрайт е номинирана от Бил Клинтън на 5 декември 1996 година за Държавен секретар на Съединени американски щати. Тя е първата жена, заемала този пост в историята на Съединени американски щати. Предходно Олбрайт е заемала длъжностите непрекъснат представител на Съединени американски щати към Организация на обединените нации, член на Кабинета на президента Бил Клинтън, член на Националния Съвет за сигурност, президент на неправителствената организация Център за национална политика, основан за изследване и разискване на разнообразни вътрешни и интернационалните събития.

Мадлин Олбрайт бе професор в Джорджтаунския университет и началник на програмата " Жени в интернационалните събития ", в който изнасяше лекции по външнополитически въпроси.

Носител е на премията на интернационалния център „ Удроу Уилсън”.

Олбрайт посети България през 1999 година, подготвяйки визитата на президента Бил Клинтън у нас.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР