На 82-годишна възраст преди дни си отиде една от легендите

...
На 82-годишна възраст преди дни си отиде една от легендите
Коментари Харесай

Легендарната режисьорка Ласка Минчева си отиде в болка, нищета и самота

На 82-годишна възраст преди дни си отиде една от легендите на Българската национална телевизия — режисьорката Ласка Минчева. Новината заяви племенникът й Атанас, който до последно се грижеше за нея.

В последните 5 години от живота си Минчева бе тежкоболна и прикованата за леглото. Емблематичната режисьорка на Българска национална телевизия, която стои зад излъчването на стратегии като „ Златният Орфей “ и „ Мелодия на годината “, закъса със здравето, откакто преди години получи извънредно тежък инсулт, а по-късно парализа обхвана цялото й тяло.

Въпреки грижите на лекарите и на племенника й, който не щадеше средства за лекуването й, мускулите й атрофираха й тя не можеше да стане от леглото до сетния си мирис. Освен това бе изцяло сляпа.

Миналата година режисьорката беше изпаднала в дълбока меланхолия и отхвърляше да се храни. Племенникът й бе извънредно обезпокоен за нея и показа, че желала да се самоубие. Благодарение на вниманието на остарели сътрудници и новината, че ще става най-накрая баба, тя загърби краткотрайно натрапчивите мисли и за малко бе в добра кондиция на духа. Ласка доживя да гушне внуче през предишния ноември, а с правоприемник я подариха Атанас и половинката му.

Единствената щерка на Минчева — Вихра, умря ненадейно преди 5 години след неравна борба с рака. Майка и не можа да преодолее загубата и бе покосена от съдбовния инсулт, след който по този начин и не съумя да проходи. Вихра остави след себе си дълг към банка, който бе завещан от старата режисьорка. Заради заема от 17 хиляди лв. до последно пенсията на Ласка бе под запор, защото тя нямаше опция да погасява заема. Племенникът й бе заставен да събира дарения в сметка на свое име, с цел да може да покрива разноските за лекуването и рехабилитацията й. Атанас се ядосваше, че не можеше да употребява парите, насъбрани от донори в персоналната сметка на вуйна му, като тя също бе запорирана от банката.

Ласка Минчева остави стотици часове телевизионни стратегия, които архивът на националната телевизия пази!

Почеркът Ласка е останал в съзнанието на генерации фенове, а ще стои зад всяко емблематичните за златните години на Българска национална телевизия предаване. Ласка бе дясна ръка на огромния Хачо Бояджиев и двамата бяха необикновен креативен тандем. Тя стартира работа с него, когато е единствено на 24 години и още следва тонрежисура в Букурещ, а Хачо Бони преди малко се е завърнал от Канада. Харесвай работи и се оказва щастливата й звезда. Учи я на абсолютизъм в специалността. И двамата са два остри камъка, само че се оказва, че дружно основават най-хубавите занимателни стратегии от времето на соца, написа " Ретро ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР