На 81-годишна възраст почина известният режисьор Красимир Спасов, съобщи БНТ.

...
На 81-годишна възраст почина известният режисьор Красимир Спасов, съобщи БНТ.
Коментари Харесай

Театърът опустя: Отиде си Красимир Спасов – доайенът на българската театрална режисура

На 81-годишна възраст умря известният режисьор Красимир Спасов, заяви Българска национална телевизия.
Красимир Спасов е роден на 26 юли 1941 година във Варна. Завършва „ Режисура за трагичен спектакъл “ във ВИТИЗ (НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов “). Той се трансформира в един от най-значимите театрални режисьори в България. Неговата театрална хармония остава безконечна, даже през най-големите промени неговите визии не престават да са непоклатими и точно за това той се трансформира в извънредно значима фигура за българския спектакъл.
От 1985 година до през днешния ден името му е трайно обвързвано с спектакъл „ Българска войска “, където слага едни от най-важните си театрални спектакли. Постановките му „ Много звук за нищо “ и „ Колко е значимо да бъдеш сериозен “ не престават да събират многочислени фенове към този момент над 25 години. Други негови представления са „ Вкус на мед “ от Шийла Дилейни, „ Тартюф “ от Молиер, „ В полите на Витоша “ от П. К. Яворов, „ Албена “ от Йордан Йовков, „ Една нощ с теб “ от Майкъл Уелър, „ Любов, обич, обич “ от Майк Бартлет. Последната си режисура той слага точно е Театър „ БЪЛГАРСКА АРМИЯ “ – „ Мизантроп “ от Молиер.
Няма спектакъл в България, в който Красимир Спасов да не е поставял. През годините е осъществил над 100 постановки на пиеси от български, съветски, западноевропейски и американски създатели. Неговият гений се разгръща и в киното, където прави дава забележителни кино лентата. За единият от тях, „ Забравете този случай “, получава премията на кинокритиката и премия за най-успешен дебют в киното на Националния кинофестивал през 1984 година Другият му филм е „ О, Господи къде си? “, като и двата са показани в чужбина.
Освен българската сцена, Спасов покорява и интернационалната. Неговите познания, възгледи и невъобразима обич към театъра доближават до Русия, Америка, Македония, Германия, Украйна, Латвия.
Красимир Спасов се трансформира в един от най-обичаните преподаватели в НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов “. Благодарение на него се раждат изключителни режисьорски генерации, които са основата на театъра в България в наши дни. Той е преподавател в академията, в театъра и в живота. Неговите истории, познания и опит живеят сред театралните стени.
През 2012 година получава премия на Съюза на артистите в България „ Икар “ за изцяло творчество, а през 2021 година трупата на спектакъл „ Българска войска “ му присъжда премия „ Аскеер “ за повсеместен принос в театралното изкуство. Носител е и на многочислени интернационалните награди.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР