На 80 години си отиде още една от големите легенди

...
На 80 години си отиде още една от големите легенди
Коментари Харесай

Отиде си една от легендите на българския хандбал

На 80 години си отиде още една от огромните митове на хандбала в България – Земеделски младежки съюз Георги Ангелов. Единият от двамата братя близнаци – титани на българския хандбал.

Роден е в село Хърсово, Благоевград. Завършва междинното си обучение в град Петрич и от 1961 до 1965 година следва във ВИФ „ Георги Димитров “ със компетентност „ Хандбал “. В интервала 1962-1974 година е играл за тимовете на ВИФ „ Г. Димитров “, „ Локомотив “ (София), „ Спортист Кремиковци “, „ Левски Спартак “, „ Академик “ (София). Става осем пъти е първенец на България и три пъти притежател на Купа България. С „ Локомотив”, с изключение на 3 шампионски трофеи (1972-74 г.), 2 пъти печели и Европейското състезание на УСИК (1974 и 1977 г.), а през 1973 година доближава до полуфинал за Купата на европейските първенци.

В същия интервал е народен играч и част от тима, който за първи път в историята на българския хандбал се класира на финали на СП – в Германска демократична република, където заема 11-то място (ненадминато и до момента постижение). На шампионата на планетата Георги е капитан и играещ асистент на старши треньора Симеон Пишманов. За всичките си триумфи е почетен със званието Министерски съвет (Майстор на Спорта) и Земеделски младежки съюз (Заслужил Майстор на Спорта) и е в челните места на класациите за най-хубави хандбалисти на България за всички времена.

Високата оценка за неговите качества като хандбален експерт е треньорската му работа в Кувейт, където три пъти става първенец с младежки и мъжки тимове и два пъти печели купата на страната. През интервала 1977-1978 год. и през 2001 година е старши треньор на юношеския народен тим, а по-късно, през 2004-та, като съветник на същия способства за класирането му на финали на Европейско състезание.

Неколкократно е бил член на УС на БФ Хандбал и един мандат ръководител на Дисциплинарната комисия.

БФ Хандбал изрича най-искрените си съчувствия към околните му!

Почивай в мир, ти даде всичко на нашият спорт!

Изпращането му ще бъде в четвъртък, 19 ноември 2020, от 11 часа в зала Мемориум – против входа на Централни софийски гробища.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР