На 8 юни в Пекин бе подписан стратегически пакет документи,

...
На 8 юни в Пекин бе подписан стратегически пакет документи,
Коментари Харесай

Русия и Китай подписаха рекорден пакет споразумения за сътрудничество в атомната сфера

На 8 юни в Пекин бе подписан стратегически пакет документи, които дефинират главните посоки в развиването на съдействието сред Русия и Китай в областта на атомната енергетика за околните десетилетия. Тържествената гала се състоя в границите на срещата на президента на Русия Владимир Путин с ръководителя на Китай Си Дзинпин.

Пакетът документи е квалифициран в сходство със взаимното изказване на Владимир Путин и Си Дзинпин за развиването на стратегическо съдействие в региона на потреблението на атомната сила за мирни цели, направено на 7 ноември 2016 г.

Настоящият пакет от съглашения е най-големият в историята на руско-китайското съдействие в нуклеарната сфера. Уникалността му е обусловена от това, че става въпрос за съдействие по няколко високотехнологични плана, които нямат аналози в международния атомен бранш.

Подписването дава старт на огромна стратегия от планове за съдействие сред Русия и Китай:

1. Съвместно създаване на нови енергоблокове на площадката на АЕЦ „ Тянван “ (Седми и Осми енергоблок). По този план е подписан междуправителствен протокол и рамков контракт за създаване на реактори ВВЕР-1200, които се отнасят към най-новото потомство „ 3 плюс “.

2. Серийно създаване на АЕЦ с съветски дизайн на нова площадка в Китай. Подписан е междуправителствен протокол и рамков контракт за създаване на площадката на АЕЦ „ Сюйдапу “ (Xudabao NPP) на два енергоблока с съветски дизайн с реактори ВВЕР-1200. Споразуменията плануват опция за създаване на нови енергоблокове в бъдеще.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР