На 8 юни 1968 г. на летище Хийтроу е задържан

...
На 8 юни 1968 г. на летище Хийтроу е задържан
Коментари Харесай

8 юни 1968 г. Задържан е убиецът на Мартин Лутър Кинг

На 8 юни 1968 година на летище Хийтроу е арестуван килърът на Мартин Лутър Кинг - Джеймс Ърл Рей. Той се пробва да напусне Обединеното кралство с подправен канадски паспорт.

Мартин Лутър Кинг - прочут просветител, водач на придвижването за права на чернокожите в Съединени американски щати и лауреат на Нобелова премия за мир, е погубен 4 април 1968 година на терасата на мемфиския мотел „ Лорейн”.

Година по-късно полицията арестува Джеймс Ърл Рей, който по това време е бил регистриран като затворник-беглец. Смята се, че под натиска на съдиите, които дали обещание на Рей договорка със следствието при положение на чистосърдечно самопризнание, той се е подписал под личната си присъда.

Съдът осъжда Рей на 99 години затвор. Веднага след произнасянето на присъдата той декларира, че не е убивал бранителя на човешките права.

Джеймс Рей умира на 23 април 1998 година в Мемориалната болница в град Нешвил. А своите съболезнования във връзка кончината на наказания показва даже фамилията на Кинг, което го счита за почтен.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР