На 8 януари 1959 г. генерал Шарл дьо Гол е

...
На 8 януари 1959 г. генерал Шарл дьо Гол е
Коментари Харесай

8 януари 1959 г. Дьо Гол става президент

На 8 януари 1959 година военачалник Шарл дьо Гол е разгласен за първи президент на Петата република на Франция.
Но, кой е Шарл де Гол?
Шарл-Андре-Жозеф-Мари дьо Гол се появява на бял свят на 22 ноември 1890 година. Ражда се в Лил, в фамилията на аристократи католици. Баща му е професор по философия и преподава литература в локалното йезуитско учебно заведение.

Младият Де Гол е повлиян доста от татко си. Още от ранните си години се увлича по военното дело. Обучава се във Военното учебно заведение Сен-Сир, което приключва на 22-годишна възраст.

Шарл де Гол се бори против германците в двете международни войни. По време на Голямата война попада в плен и прави пет несполучливи опита за бягство. По време на нахлуването на дивизиите на Третия райх той героичен се бори против тях. Принуден е да бяга в Алжир. Там провежда остатъците на френската войска, с цел да се върне още веднъж през 1944 година отпред на боеспособна войска и да съобщи: „ Париж е свободен”.
Следвоенна Франция е разкъсвана от политически битки.
28 септември 1958 година бележи края на Четвъртата френска република. Новата конституция е утвърдена с гласовете на повече от 79% от французите. А в края на декември 1958 година военачалник Шарл де Гол е определен за първият президент на Петата френска република.

Години по-късно една от знаковите фигури на Франция се оправя с Алжирската рецесия посредством референдум.

На 16 септември 1958 година Шарл де Гол се афишира за самоопределение на алжирците. Това довежда до експлоадирането на протест в Алжир от неоколониалистите. Генералът бързо съумява да потуши протеста. На 03 февруари 1959 година Де Гол прокарва в Народното събрание закон, който му дава изключителни компетенции за една година. На 08 януари 1961 година се организира референдум във връзка самоопределянето на Алжир. Резултатите демонстрират, че 75% от популацията стоят зад политиката на Де Гол.

В началото на 60-те години на предишния ХХ в. неособено дейната обществена политика на военачалник Шарл де Гол
довежда до усилване на студентското придвижване.
На 01 май 1968 година стартират всеобщи студентски митинги и манифестации. На 10 против 11 май безредиците прерастват в всеобщ пердах с полицията. На 13 май стартира обща стачка, която придобива антиголистки темперамент. На 30 май Де Гол разпуска Народното събрание и ситуацията се възстановява.

На 27 април 1969 година генералът организира референдум за закон за метаморфоза, който се явява самобитен избор на съмнение към него. На идващия ден е заставен да подаде оставка.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР