На 8 януари 1958 г. 14-годишният Боби Фишер печели Американския

...
На 8 януари 1958 г. 14-годишният Боби Фишер печели Американския
Коментари Харесай

На 8 януари преди 61 години Фишер печели шампионата на САЩ

На 8 януари 1958 година 14-годишният Боби Фишер печели Американския шампионат по шахмат. Тогава изгрява звездата на един от най-талантливите и своенравни гросмайстори на всички времена. На идната година той стопира да върви на учебно заведение и се посвещава на черно-бялата дъска. Отново печели американското състезание, само че този път без загуба. Започва и победоносното си шествие по международните шампионати, на които се обрисува като един от дребното почтени противници на съветската школа.

Върхът в кариерата му идва при започване на 1970-те, когато три години подред печели шахматния Оскар. Историческата среща на века е мачът му за международната купа с Борис Спаски през 1972 година в Рейкявик.

Специалистите го дефинират като невиждана война на нерви, тактики и мозъци, извънредно събитие, разпалило спортни и дипломатически пристрастености. Срещата сред двамата шахматни колоси е отразена в съвсем всяко авторитетно шахматно издание. Фишер побеждава Спаски с 12,5:8,5 и става международен първенец. Три години по-късно купата му е отнета, откакто той отхвърля да взе участие в надпревари.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР