На 8 октомври 2022 година в Шабла се проведе турнир

...
На 8 октомври 2022 година в Шабла се проведе турнир
Коментари Харесай

Tурнир по конни надбягвания се проведе в Шабла

На 8 октомври 2022 година в Шабла се организира шампионат по конни надбягвания в памет на Панайот и Константин Карамилеви – татко и наследник.

Не малко са медалите и триумфите, които са завоювали в спортната си кариера Панайот и Константин. Години след преустановяване на спортна и треньорска активност достиженията на Панайот Карамилев се помнят. На шампионата участваха двама негови другари и сътрудници – 80 годишният Недялко Милев (Даката) от Балчик и Осман Топала от с.Браничево, Шуменско.

„ От 1957 година сме другари. Заедно бяхме треньори и състезатели. Постигнали сме най-големите триумфи на Европа в региона на конния спорт. “ – споделя Недялко Милев, който единствено от две години не се състезава. С горделивост заяви за „ Изгрев “, че 63 години не е слизал от седлото. Има 15 първи, 16 втори и 30 трети награди. Пет пъти е вдигал българския трикольор.

Топли са спомените и на Осман Топала, който е яздел коня на Панайот „ Махида “.

Много поданици и посетители на Шабла почетоха шампионата, измежду които бяха внуците на Панайот и синове на Константин – Преслав и Боян, техни родственици, другари.

Официално шампионатът беше открит от детски танцов състав „ Бърборино “ с началник Гергана Дафова, след което Живко Янев – старши специалист „ Младежки активност и и спорт “ в общинската администрация даде думата на кмета на общината Мариян Жечев. Той приветства присъстващите и състезателите и изрази вярата си за възобновяване на конните обичаи от предишното.

Съдийството бе поверено на Георги Жеков от Банкя, определян като най-хубавия коментатор на конни надбягвания, който персонално е познавал нашите съграждани, бил е на надпревари с тях. В минутите за пауза Жеков разказваше незабравими случки с Панайот и Константин.

По време на шампионата се организираха 4 гари.

В 1-ва гара – 1300 м. при 3 годишни коне с приз „ Демон “ се окичи Нурхай Хамил и кон „ Оникс Ейнджъл “.

При 2-ра гара – 1700 м. за приз „ Джамайка “ първото място взе Ахмет Али Ибрям от с. Селар, община Кубрат с кон „ Дресьор “.

В 3-та гара – 2100 м. за приз „ Константин Карамилев “ най-бърз беше Любчо Златев от с.Иширково с неговата кобила „ Ема “.

В 4-та гара – 2400 м. за приз „ Панайот Карамилев “, където се дефинират най-хубавите от най-хубавите първи стана 22 годишният Валентин Атанасов с кон „ Фейнджъл “ от елитната школа на „ Кабиюк “ Шумен.

Той си потегли и с агне, обезпечено от семейство Карамилеви – в миналото като отличник в кушиите Панайот неведнъж е получавал такава премия. Традицията съществува и през днешния ден в Делиормана.
Организатори на първия шампионат по конни надбягвания бяха община Шабла, семейство Карамилеви и не на последно място огромния другар на Константин Карамилев – Иван Николов. Благодарности и към спонсорите, създали шампионата вероятен: кооперация „ Изток “ Шабла, „ Овчарови агро “, „ Агротранс “ и ПГ Николови.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР