На 8 ноември църквата почита безплътните небесни сили – Събор

...
На 8 ноември църквата почита безплътните небесни сили – Събор
Коментари Харесай

Празнуваме Архангеловден

На 8 ноември църквата уважава безплътните небесни сили – Събор на св. Архангел Михаил. Денят е прочут още като Архангеловден.

Пред престола на Господ постоянно стоят седем ангели – назоваваме ги архангели. Първият е св. Архангел Михаил , изобразяван с копие в ръка, тъпчещ дявола с крайници - неслучайно за него споделят, че е най-силният ангел . Той показва Божието слово.

Архангел Гавраил е носителят на Божиите секрети. От недъзи лекува архангел Рафаил, Уриил просвещава душите ни. Салатиил се застъпва за нас пред Бога, Уехудиил го популяризира, а Варахиил ни подарява с Божиите благословии. Ангелите са пазителите на хората, при раждането си всеки от нас получава своя ангел страж. Хората имат вяра, че душата не може да напусне тялото в случай че Свети Рангел, както са преиначили името на Архангел Михаил, не пристигна да я прибере . Легендата споделя, че при подялбата на света на него се е паднало да съпровожда мъртвите.

В осмия ден на ноември нашият народ чества денят на гибелта. Звучи страшничко, само че българите са мощен народ и в неговите празници се срещат болежка и наслада! Народът ни чества този ден, с цел да му е по-леко на човек, когато душата му отива при Господ!

На доста места в България се прави курбан за светеца . Пекат се и обредни хлябове, които доста наподобяват на тези, които се подготвят при помени и погребения. Най-често се подготвят по два хляба, назовават ги Рангелово ястие и боговица. Най-възрастният човек в дома го разчупва на кръст и изрича думите " Свети Архангеле, Свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач да се роди мъж до тавана! " Сипва от горната страна вино от пръстена чиния, а домакинята събира с шепи виното и го разпръсква на всички места в къщата за благодат . Тя също изрича думите " Свети Архангеле, Свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач да се роди жито до пояс! Сега с що можахме, а следващата година с що желаеме! Сега с чиния, следващата година с бакъра! " На някои места в България домакинята разчупва обредния самун и дава на всеки. Къшеят самун би трябвало да се поеме с две ръце и да се изрече благослов . Българите са вярвали, че в случай че умиращият се усмихва, значи Архангел Михаил му е подал златна ябълка.

На този ден честват Ангел, Ангелина, Михаил, Михаела, Арангел, Райчо, Райна и Рангел.

Традиционен събор приготвят в старозагорското село Преславен. Поводът е празник на селото –. Празничната стратегия е пет дни и стартира на 8 ноември, от 9.30 часа, с литургия и отбелязване на 135 години от построяването на храм „ Св. Архангел Михаил “. 

 
8 ноември - Ден на българската полиция
На 8 ноември, Архангеловден, българската полиция отбелязва своя празник.

За първи път празникът на българската полиция се празнува на 21 ноември 1924 година (ст. жанр св. Архангел Михаил). Прекъснат е след 1943 година По предложение на Националния полицейски профсъюз през 1994 година църковният празник Архангеловден - 8 ноември, е разгласен за празник на Националната полиция. С Решение 38 на Министерски съвет от 29 януари 1999 година църковният празник св. Архангел Михаил е разгласен за Професионален празник на чиновниците от Национална работа " Полиция " на Министерство на вътрешните работи. Със Закона за изменение и допълнение на Закона за Министерство на вътрешните работи, признат от 40-ото Народно заседание на 22 юли 2008 година

Тази година формалното му честване бе анулирано поради случая, при който граничен служител на реда почина при осъществяване на служебните си отговорности край Елхово, на границата с Турция.

Повече за случая четете
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР