На 8 ноември , по стар български обичай, празнуваме Архангеловден

...
На 8 ноември , по стар български обичай, празнуваме Архангеловден
Коментари Харесай

Страхотен празник предстои след няколко дни - Близо 50 имена празнуват на Архангеловден

На 8 ноември, по остарял български бит, честваме Архангеловден ( Рангелов ден ). В българските вярвания Свети Рангел (преиначен на Архангел Михаил ) въплъщава гибелта.

Денят е последният от огромните есенни празници.  Той слага началото на интервал, в който хората се вглеждат в себе си, подреждат полезностите си  и се приготвят за огромното коледно знамение – раждането на Христос. 



На този ден имен ден честват: Ангел, Ангелина, Лина, Михаил, Михайлина, Михаела, Мила, Милена, Рангел, Рафаил, Гавраил, Гаврил, Серафим, Райко, Рая, Радко, Райна, Радослав, Рада, Радостин, Радивой, Емилия, Емил, Райка, Райчин, Рачо, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Милко, Милка, Михо, Геле, Ханка
Информация за Архангеловден
Църквата е определила този ден за празник в чест на светите ангели и най-много на св. архистратиг Михаил който счита за водач на небесните сили.
Традиции и традиции
Oсновната устременост на обичаите през този ден и името на празника се дефинират от нар. поверие, че св. Рангел е един от шестимата братя-юнаци, на който при подялбата на света се паднали мъртвите. Той вади душата на индивида и по тази причина е наименуван душевадник.

На Архангеловден българите колят курбан в чест на светеца-покровител на мъртвите. Обикновено се жертва мъжко животно - овен или шиле, чиито глава и крака се варят цели и по-късно се кадят с тамян. Жените подготвят и раздават между тях специфични обредни хлябове, наричани “Рангелов ” или “Господьов самун ”, “боговица ”, “света Петка ”, “Рангелово ястие ”. Тържествената софра, била тя фамилна или общоселска, се освещава от представител на църквата. Кожата на обредното жертвено животно се подарява постоянно на църквата.

 

 

Съботата преди Архангеловден е Задушница. С алено вино се преливат гробовете на умрелите, раздава се жито, пали се свещ - да озарява пътя на душата в отвъдното.

На празника не се работи.
Поверия за Архангеловден
Народът ни има вяра, че когато умиращият се усмихва, Архангел Михаил му подава златна ябълка. Ако умира в спазми – следва му да изпие горчива чаша.

 

Пълен лист на празнуващите: Ангел, Ангелина, Ангелинка, Архангел, Гавраил, Гаврил, Емил, Емилия, Емилиян, Емилияна, Лина, Мила, Миладин, Милан, Милана, Миланка, Милен, Милена, Мильо, Михаел, Михаела, Михаил, Михаила, Михо, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Рада, Ради, Радивой, Радка, Радко, Радмила, Радослав, Радослава, Радостин, Радостина, Райко, Райна, Райчо, Рангел, Рафаил, Рая, Руси, Руска, Руслан, Серафим. / imen-den.net

РЕЦЕПТА ЗА РАНГЕЛОВ ХЛЯБ:



фото:recepti.gotvach.bg

- За закваската: 2 с.л. брашно, 3/4 кубче прясна квас, 1 ч.л. захар, щипка сол - За тестото: 1 кг брашно, 1/2 кофичка кисело мляко, 4 яйца + 1 жълтък за намазване, 1/4 кубче квас, 125 г меко масло, 1 ч.л. сол, 1/2 ч.л. захар За закваската маята се стрива със солта и захарта, прибавя се брашното и топла вода, едвам се получи гъстотата на боза. Оставя се да втаса 30 минути. Яйцата и киселото мляко се разрушават, прибавя се останалата 1/4 от маята, закваската и последователно се прибавя пресятото брашно.

По време на месенето се поставя на порции мекото масло. Тестото се слага в намаслена купа, намазва се от горната страна с още малко масло и се оставя да втаса, до момента в който удвои размера си. След като втаса, от тестото се отделя дребна част. От нея ще се създадат едно малко топче и една плитка.

Плитката се извива като подкова и в средата й се поставя дребната топка. Тестото за хляба се слага в намазнена и набрашнена дълбока тава. Украсява се и намазва с разрушен жълтък. Оставя се на топло за наново втасване. Хлябът се изпича за към 40 минути на 200°. Символиката на извитата като подкова плитка и дребната питка в нея е оградата на двора със фамилията и добитъка. Оградата преднамерено се оставя отворена, с цел да може да влезе ангелът страж и да защищити от заболявания и беди. 

За дамата

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментар
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР