На 8 май на първо чете депутатите разшириха границите на

...
На 8 май на първо чете депутатите разшириха границите на
Коментари Харесай

Емануил Йорданов: Промените за самоотбраната внасят неяснота в закона

На 8 май на първо чете депутатите разшириха границите на неизбежната защита . Право на отбрана вкъщи, даже без да има влизане с щурм, и право да се употребява револвер при нахлуване с нож, са измежду измененията в Наказателния кодекс.
" Това е опит да се уточни текста и да се внесат елементи. Такъв опит е юридически преди 20 години и тогава Конституционният съд се произнесе, че текстовете опонират на Конституцията. Не мисля, че се насърчават убийствата, само че се внася неизясненост в закона. " Това разяснява някогашният министър на вътрешните работи Емануил Йорданов.
Той посочи, че при тълкуването преди 20 години Конституционният съд е дал образец с деца, които влизат в овощна градина - по какъв начин ще противодействат против тях? " Към този миг ми се коства, че не е належащо изобщо да се трансформира такова нещо ", сподели Йорданов за bTV. 
Според него, хората " познават закона, едвам не е без никак. "
Според вносителя на измененията Искрен Веселинов, когато има влизане без позволение в дома на човек, той има право да противодейства. Той обърна внимание на това, че в сегашния текст " неизбежна защита " се разрешава единствено при влизане с щурм и с принуждение, само че когато вратата се отвори с шперц - това не е щурм .
" Това е едно детайлизиране на текста и се дава опция на хората да си търсят правата ", сподели Веселинов.
" Не мога да преценява дали въоръжаването ще реши казуса, или просто ръководещите желаят да ни накарат да се избием посред ни. Аз да вземем за пример няма да бъда готова, даже да владея оръжие ". Такова мнение изрече Дочка Маринова във връзка измененията в Наказателния кодекс в частта с неизбежната защита, която преди време е била нападната в личния ѝ дом от неин комшия.
" Смятам, че хората като мен ще бъдат използвани, с цел да може на едни други хора да им се даде оръжие. През онази вечер, когато бях нападната, даже да имах оръжие, надали щях да отвръщам, тъй като бях сюрпризирана. Изскочи ненадейно с една лопата, удари ме по главата и припаднах. Така че надали въоръжаването ще реши казуса на хората. Това може би ще реши само проблемите на бизнеса, защото по този метод ще се толерира продажбата на оръжие. Според мен по-редно би било полицията да има и да дава отговор за отбраната и закона в същинския смисъл на думата. Държавата би трябвало да ползва законите и да поема персонална отговорност, а не да ме трансформира в палач " `, добави още пострадалата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР