На 8 март т.г. се самосезирахме за извършване на проверки

...
На 8 март т.г. се самосезирахме за извършване на проверки
Коментари Харесай

Теодора Точкова: Инспекторатът към ВСС проверява 10 съдии и прокурори

На 8 март т.г. се самосезирахме за осъществяване на инспекции за честност, оказване на въздействие, накърняване престижа на правосъдната власт на 10 съдии и прокурори, за които в медийни изявления напоследък се приказва за недопустимо държание, заяви основният контрольор на Инспектората към Висшия правосъден съвет (ВСС) Теодора Точкова.

Тя е изслушвана във краткотрайната парламентарна комисия за инспекция на обстоятелства и условия, свързани с активността на групата към убития Мартин Божанов.

Към момента считам, че вършим всичко належащо, което ни разрешава законът, за изясняване на забъркани магистрати в проблема към Мартин Божанов, сподели Точкова

Точкова добави, че разбор на информацията в имуществените заявления в интервала 2016 – 2022 година не е открил разлика сред приходите и разноските на магистратите, които ще се ревизират, и обвързваните с тях лица.

Изпратен е сигнал до Националната организация " Приходи " и Комисията за противопоставяне на корупцията против магистрат, за противоречие сред имуществено положение и подадената от него декларация, която надвишава 10 хиляди лв.. Магистратът е непосредствен до съучастник на Мартин Божанов, с който са употребили един и същи офис. На магистрата е осъществена и инспекция за честност.

Точкова заяви още, че прокуратурата е позволила инспектори да се срещнат с материалите по досъдебното произвеждане против Мартин Божанов по отношение на осъществяваните от тях инспекции. Това се е случило, откакто прокуратурата е съобщила обществено, че има данни за магистрати, свързани с " SS " клуб и Божанов.

В огромната си част българските магистрати са честни хора. Смятам, че институциите и обществото им дължат почитание, разясни основният контрольор Теодора Точкова. По мотив обвинявания в общественото пространство тя сподели, че инспекторатът не е „ бухалка “.

По време на чуването Точкова заяви и за 13 оферти за формиране на дисциплинарно произвеждане за налагане на дисциплинарно наказване по отношение на открити данни при инспекциите за интегритет почти от 2017 година досега. Тя посочи, че тези инспекции са единствено по откритите данни по инспекциите. Общо всички оферти за дисциплинарни санкции са към 65, добави Точкова.

В началото на съвещанието през днешния ден ръководителят на комисията Никола Минчев съобщи, че няма кворум, защото участват шестима народни представители, членове на комисията, само че все пак той откри съвещанието. Този път посетители има, кворум няма, сподели Минчев. Той заяви, че Боян Магдалинчев, представляващ Висшия правосъден съвет, е изпратил писмо, в което показва, че няма да участва на съвещанието. Също по този начин добави, че арбитър Галя Георгиева, която е поискала да бъде изслушана, е съобщила, че може да закъснее заради ангажимент.

По време на съвещанието през днешния ден ще бъдат изслушани още прокурор Константин Сулев и арбитър Георги Ушев, предава Българска телеграфна агенция.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР