На 8 март, сряда, от 21:00 ч. по БНТ 1

...
На 8 март, сряда, от 21:00 ч. по БНТ 1
Коментари Харесай

БНТ Представя: Животопис на Димитър Пешев – филм, посветен на 80 години от спасяването на българските евреи

На 8 март, сряда, от 21:00 ч. по Българска национална телевизия 1 в портретната документална поредност на публичната телевизия " Българска национална телевизия Представя " гледайте кино лентата " Животопис на Димитър Пешев ", отдаден на кариерата на българския правист и политик, изиграл основна роля за спасяването на съвсем 50 хиляди български евреи по време на Втората международна война.

Във кино лентата, основан във връзка 80 години от спасяването на българските евреи, вземат участие историците проф. Веселин Методиев, проф. Даниел Вачков – шеф на Института за исторически проучвания към Българска академия на науките, доцент Ангел Джонев – създател на къщата музей " Димитър Пешев " в град Кюстендил. Режисьор на документалната лента е Галина Д. Димитрова, сценарист е Иво Иванов, а оператор e Георги Челебиев. Те надникват в тетрадките на Димитър Пешев, в персоналните му мемоари и в документите, съхранени през годините, с цел да обрисуват в елементи фигурата на политика, неговото издигане до подпредседател на 25-ото Народно заседание, както и тежките тествания, през които минава след края на войната.

" Историята на политика Димитър Пешев не може да се съпоставя с тази на хора като Оскар Шиндлер или с тази на доста праведници в цяла Европа, които се ангажират със своя алтруизъм да спасят стотици евреи, обречени на гибел. Историята на Пешев има друго измерение, тя е по-голяма. Историята на Пешев е по-дълбока.

Пешев не е бил просто добър човек, който е работил вътре в обществото, пробвайки се да се опълчи на злото, а е човек от високите етажи на страната, който употребява до дъно цялата своя власт, с цел да направи това, което никой различен политик от Оста в никакъв случай не е пожелавал да направи. " – с тези думи на италианския историк и публицист Габриеле Нисим стартира филмът " Животопис на Димитър Пешев " от поредицата " Българска национална телевизия Представя ", който феновете могат да гледат тази сряда от 21:00 ч. по Българска национална телевизия 1.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР