На 8 март 2018 година ще бъде открит българо-катарски бизнес

...
На 8 март 2018 година ще бъде открит българо-катарски бизнес
Коментари Харесай

Българо-катарски бизнес форум ще се проведе в София


На 8 март 2018 година ще бъде открит българо-катарски бизнес конгрес.

Той се провежда от Изпълнителната организацията за поощряване на дребните и междинните предприятия (ИАНМСП) по самодейност на министъра на стопанската система, господин Емил Караниколов, оповестиха от МИ. Събитието, което ще стартира от 9:00 часа, ще се състои в зала „ Средец “, в хотел „ София Хотел Балкан “. Приветствие към участниците ще насочи госпожа Габриела Козарева, изпълнителен шеф на Агенцията.

Официалната катарска делегация, която е на посещаване в страната ни от 7 до 8 март 2018 година, се води от емирът на Държавата Катар шейх Тамим Бин Хамад ал-Тани. В състава на делегацията са включена и повече от 30 катарски предприемачи, които демонстрират интерес към реализиране на търговски връзки с български компании.

Водещите катарски държавни капиталови компании демонстрират интерес за вложения в България в областта на недвижимите парцели, туризма и земеделието. Съществуват положителни благоприятни условия за увеличение на българския експорт за Катар на артикули, като: електросъоръжения, машиностроителна продукция, инженерингови артикули и услуги, високотехнологични артикули на военно-отбранителната промишленост, строителни материали, мебели и обзавеждане, парфюмерия и козметика, нефтени масла и артикули, цигари, артикули на хранително-вкусовата индустрия и фармацията, в това число месо (агнешко, овче, говеждо, пилешко), пчелен мед, произведения на млечната индустрия, селскостопанска продукция и други Форумът ще даде опция за основаване на бизнес контакти сред фирмите от двете страни, активизиране на стокообмена и поощряване на взаимните вложения.

На събитието се чака да участват и повече от 200 представители на българския бизнес, които също са декларирали присъединяване.

Събитието ще бъде намерено от министъра на стопанската система Емил Караниколов и от шейх Ахмад Бин Джасем Бин Мохамад Ал-Тани, министър на стопанската система и търговията на Държавата Катар.

Какво е дребен и междинен бизнес за Катар?

Идеите за развиване на двустранния бизнес с богатото на природен газ емирство са остарели и датират още от времето на първия мандат на премиера Бойко Борисов и по-конкретно в интервала от края на 2011 доникъде на 2013 година

Благодарение на тогавашния екип на българското посолство са осъществени редица двустранни срещи на български и катарски министри, открива се и самолетна линия.

Най-голямата заслуга е привличането на депозит от 50 милиона $, които Доха подава през 2012 година в Българската банка за развиване /ББР/. Тези пари бяха подадени от богатото на природен газ емирство у нас в символ на благосклонност против следващи капиталови планове.

Впоследствие тези пари бяха изтеглени през 2013 година от катарците по време на държавното управление на премиера Пламен Орешарски. Причината е, че ББР не съумява да предложи на Катар планове, в които той да влага.

Пак през 2013 година по самодейност на българското посолство в Доха е извършена среща на Катарския капиталов фонд и представители на ББР, водени от тогавашния шеф на банката Билян Балев.

Тогава се разисква концепцията за основаване на фонд за вложения на дребни и междинни предприятия по образеца на Франция и Италия. Българската делегация обаче се отхвърля, тъй като капиталовата стъпка е над 30 милиона $ и нагоре. Всъщност подобен е мащабът за дребен и междинен бизнес за катарците. Докато при нас това се счита за наедрял бизнес. Според специалисти Катар няма да влага в нищо, което ние в България считаме за междинен бизнес, в случай че няма политическо решение за това. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР