На 8 март 1983 г. американският президент Роналд Рейгън обявява

...
На 8 март 1983 г. американският президент Роналд Рейгън обявява
Коментари Харесай

8 март 1983 г. СССР е империя на злото

На 8 март 1983 година американският президент Роналд Рейгън афишира Съюз на съветските социалистически републики за „ Империя на злото” и афишира битката си против нея за своя основна задача. Това става в тирада пред Националната асоциация на евангелистите в Орландо, Флорида. Определението се трансформира в политическо факсимиле, употребявано по-късно за заклеймяване на Съюз на съветските социалистически републики.

Прочутата тирада на Рейгън е написана от Антони Р. Долан. В плана за словото на Рейгън към Народното събрание на Англия през 1982 година се съдържа близкият по наличие израз център на злото, който обаче е зачеркнат от служителите на Държавния департамент на Съединени американски щати. Това дава съображение да се допусне, че Рейгън самичък си го е добавил в речта от 8 март и че принадлежи на самия него.

Всъщност изразът „ Империя на злото” е употребен за първи път през май 1977 година в Съединени американски щати в популярните наклонени надписи при започване на кино лентата „ Междузвездни войни: Епизод IV - Нова надежда” на Джордж Лукас.

Речта от 8 март била на тематика „ Религиозната независимост и Студената война”. Първата й част била отдадена на моралните и религиозните проблеми на американското общество. В нея Рейгън се застъпил за обичайните устои - подкрепил въвеждането на молебствия в учебните заведения, изказал се срещу абортите. Продължавайки към казуса за злото и прегрешението, той отбелязъл, че Съединени американски щати също не са лишени от тях.

След това Рейгън минал към тематиката за комунизма като олицетворение на злото. Той характеризирал Съюз на съветските социалистически републики като тоталитарна страна и обвинил комунистическите водачи в кардинална аморалност. Заедно с това Рейгън изразил желанието си да се контракти с Москва за редуциране на нуклеарните оръжия в името на мира.

Но изразът не е употребен дълго в първичния си вид. След първата си среща с Михаил Горбачов през 1986 година Рейгън обществено декларира, че повече не смята Съюз на съветските социалистически републики за „ Империя на злото”.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР