На 8 февруари 1950 г. е създадено Министерството на държавната

...
На 8 февруари 1950 г. е създадено Министерството на държавната
Коментари Харесай

На 8 февруари е създадено Министерството на държавната сигурност на ГДР - ЩАЗИ

На 8 февруари 1950 година е основано Министерството на държавната сигурност на Германска демократична република.

ЩАЗИ/Ministerium für Staatssicherheit/ е основано с решение на Министерския съвет. Това е най-голямата организация в Германската демократическа република, занимавала се с действия по разузнаването и сигурността.

Централата на ЩАЗИ е в столицата Източен Берлин, като най-голямата мрежа от комплекси се намира в квартал Лихтенберг.

ЩАЗИ следва модела на руския Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР), а наследникът му Комитет за Държавна сигурност (на СССР) гледа на него като на извънредно лоялен и ефикасен сътрудник измежду разследващите служби на страните от Организацията на Варшавския контракт.

До средата на 80-те години действа мрежа от цивилни доносници, като в Западна Германия ситуацията е същото.

До рухването на Източна Германия през 1989 година ЩАЗИ има към 91 000 постоянни чиновници и 300 000 доносници (за съпоставяне - в Гърция по същото време такива са към 200 000 души при два пъти по-малко население). Това значи, че на всеки 50 души в Германска демократична република един жител сътрудничи на Щази, което демонстрира дълбокото навлизане на службата в живота на обществото.

Първият шеф на службата е Вилхелм Цайсер, а негов заместител е Ерих Милке, който заема мястото на Цайсер през 1957 година, а Маркус Волф оглавява отдел „ Чуждестранно разузнаване ".

ЩАЗИ следи източногерманските жители за политически погрешно държание, по което си наподобява с дейностите, развивани преди от Гестапо. По време на „ Нежната гражданска война " от 1989 година, в бюрата на ЩАЗИ нахлуват ядосани жители, само че преди този момент огромно количество компрометиращ материал е погубен от офицерите на ЩАЗИ.

След обединяването на Германия излиза наяве, че ЩАЗИ скрито е подпомагала леви терористични групировки като да вземем за пример фракцията „ Червена войска ".
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР