На 8 април ромите по цял свят отдават почит към

...
На 8 април ромите по цял свят отдават почит към
Коментари Харесай

Днес ромите по цял свят отдават почит към своите жертви през Втората световна война

 На 8 април ромите по целия свят отдават респект към своите жертви през Втората международна война. Обявен е като ден на ромите през 1990 година, по време на 4-тия Световен ромски конгрес на Международната организация " Романо юнион ", в чест на първата значима интернационална среща на представители на ромския етнос - Първият Ромски конгрес, извършен на 8 април 1971 година в Лондон.

През 1992 година Организация на обединените нации и Европейският съюз, по предложение на Международната организация " Романо юнион ", обявяват 8 април за Международен ден на ромите.На конгреса са признати ромски химн и знаме.

Химнът е известната и в България ария " Джелем, джелем ". Знамето на организацията е алено колело с 16 спици върху полета в синьо и зелено. Полетата символизират небето и тревата, както и волния чергарски живот на ромите в предишното.

Колелото с 16 спици в антична Индия се е наричало " чакра ". То участва в ромското знаме, с цел да припомня за индийския генезис на ромите и дългия път, който са извървели от Индия до Европа.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР