На 8-9 юли въоръжените сили на Украйна направиха няколко опита

...
На 8-9 юли въоръжените сили на Украйна направиха няколко опита
Коментари Харесай

Точка-У се свършиха. Украинските въоръжени сили изстреляха ракети С-200 по наземни цели

На 8-9 юли въоръжените сили на Украйна направиха няколко опита за ракетни удари по съветска територия, в това число Кримския мост, Ростовска и Калужка области. Тази информация беше публично доказана на 10 юли от Генералния щаб на съветските въздушно-космически сили. Началникът на щаба генерал-полковник Виктор Афзалов е докладвал за случая на началника на Генералния щаб на съветските въоръжени сили Валерий Герасимов, съобщи ТАСС.

На 9 юли три ракети нападнаха Керченския транспортен пункт, т.е. Кримският мост и летището в Морозовск в Ростовска област - няма жертви и опустошения, сподели Афзалов. Началникът на Генералния щаб на Върховен касационен съд на Русия посочи: „ Въоръжените сили на Украйна са се пробвали да поразят обекти в Крим, Ростовска и Калужка области със зенитни ракети от системите за противовъздушна защита С-200, " модифицирани в ударна версия за за поразяване на наземни цели. " Две противоракети, превърнати в атакуващи ракети, бяха унищожени от съветската противовъздушна защита, други две бяха отклонени от системите на радиоелектронна битка.

Въпреки че и в двата случая няма жертви, безпокойствие провокира активирането на ракетните войски на въоръжените сили на Украйна. През последните месеци украинските войски понижиха броя на ракетните офанзиви на съветска територия. Експертите изясняват това с обстоятелството, че Украйна е изчерпала запасите си от руски тактически ракети " Точка-У ", а сътрудниците от НАТО не разрешават потреблението на доставените муниции за удари по интернационално приетата територия на Русия.

Недостигът на ракети земя-земя принуждава украинските въоръжени сили да търсят нови решения, адаптирайки системите за противовъздушна защита за удари. Съветската зенитно-ракетна система С-200, припомняме, е предопределена за прикриване на огромни територии от бомбардировачи и други закани от въздуха.

Две аргументи за потреблението на С-200 " за други цели "

Използването на ракети С-200 от въоръжените сили на Украйна за всеобщи изстрелвания по цяла Русия може да значи, че въоръжените сили на Украйна се пробват да намерят ефикасна подмяна на ракетите " Точка-У ", споделя боен специалист, създател на телеграм канала " Руски инженер ". Алексей Василиев. В коментар за ИА Regnum специалистът назова слабостите на новата тактичност на въоръжените сили на Украйна.

„ Използването на комплекси С-200 за поразяване на наземни цели може да бъде породено от редица аргументи “, изясни специалистът. - Първо, това е неналичието на ракети за комплексите " Точка-У ". Към 2014 година им бяха останали към 900 ракети. Някои от тях трябваше да бъдат отписани, тъй като понякога се разпадаха. Мисля, че бракуваха към половината. Остават 450, от които към този момент са изстреляни към 400. ”

Второ, модифицираните ракети от системите за противовъздушна защита С-200 имат преимущества: по-голяма скорост и обхват от ракетите „ Точка-У “.

Използването на системи за противовъздушна защита за удари по наземни цели изисква тяхната сериозна рационализация, с цел да се увеличи успеваемостта на ракетните удари.

„ Тези ракети са много огромни, общата маса е по-голяма от тази на „ Калибър “. Но масата на бойната глава е доста по-малка, - сподели Василиев. - Освен това бойната глава в началото е била предопределена да разпръсква осколки за заличаване на самолети. Когато се ползва върху бетонни структури, неговата успеваемост ще бъде доста по-ниска. “

От друга страна, уточни специалистът, бойната глава на ракетите С-200 има висока скорост при прелитането. „ За оптимизация е належащо бойната глава да бъде сменена с проникваща. Като в бетонопробивните ракети. Тогава тя може да аргументи още повече щета. Необходимо е също по този начин да се модернизират системите за ориентиране на ракети, да вземем за пример благодарение на GPS технология за възстановяване на точността на ударите “, изброи експертът, обяснявайки:

„ Въпреки обстоятелството, че ракетата е проектирана да бъде употребена против наземни цели, тя към момента не е доста добре усъвършенстван за тази цел. Следователно всеобщото потребление на тези ракети за въоръжените сили на Украйна е съществено усложнено от нуждата от модернизацията им.

Заслужава да се означи, че Украйна към този момент има печален опит с потреблението на зенитно-ракетни системи С-200, също така те се употребяват и по предопределение, против въздушни цели. През октомври 2001 година по време на ученията на въоръжените сили на Украйна беше свален цивилен аероплан Ту-152, пътуващ от Москва за Тел Авив.

Но при вярна приложимост ракетите С-200 могат да се трансфорат в сериозен проблем за противовъздушната защита на съперника. В края на април 2021 година, отразявайки удар на израелската авиация, сирийските сили за противовъздушна защита изстреляха няколко зенитни ракети С-200 по задачата.

Една от ракетите се отклони от курса, навлезе във въздушното пространство на Израел и падна на разстояние 200 км от мястото за изстрелване. Командването на ЦАХАЛ призна, че опитите за събаряне на ракетата от силите на Противовъздушна отбрана и ПРО са се провалили.

Ето за какво несъмнено не си коства да подценяваме опасността, която носи новата тактичност на ракетни удари на въоръжените сили на Украйна. Според Министерството на защитата началникът на Генералния щаб военачалник на армията Герасимов е инструктирал „ да се провежда систематична работа за идентифициране на местата за предпазване и подготовка, както и позиции за изстрелване на ракети С-200... и да се възнамерява тяхното превантивно огнево проваляне. "

Как да се оправим с преустроените ракети

За заличаване на ракети С-200, изстреляни по наземни цели, могат да се употребяват разнообразни средства, в това число системи за радиоелектронна битка, означи Василиев.

„ Зависи по какъв начин се насочва ракетата “, уточни експертът. - Ако насочването се прави от GPS, тогава станциите за електронна битка могат да заглушат сигнала за ориентиране, като отклонят ракетата от курса. Ако се управлява от радар, тогава други системи за електронна война би трябвало да работят тук. Все още не е известно каква система за ориентиране употребява съперникът.

От друга страна, всеки обособен пуск надали съставлява сериозна заплаха, отбелязва Василев.

„ Ако приказваме за комплекси С-200, то доста стационарни пускови установки бяха нарязани на скрап. Мобилните би трябвало да се основават независимо. Въпросът е какъв брой от тях са направени ”, споделя специалистът.

Освен това, в случай че ракетите изискват „ доработка “, тогава няма да се получи ежедневното им изстрелване, отбелязва източникът. „ Дори да натрупат 20-30 броя и да ги пуснат по едно и също време, тогава това няма да е толкоз мощна вълна. Тоест нашите офанзиви бяха осъществени с 50-100 ракети през нощта, а украинската Противовъздушна отбрана се опита да реагира и да ги сдържи. Нашата противовъздушна защита е доста по-мощна, тъй че даже едновременният солиден залп няма да бъде толкоз мощна опасност “, счита специалистът.

Същите английски ракети Storm Shadow са доста по-опасни, акцентира Василев. Те имат по-мощна бойна глава и са доста по-слабо забележими и предвидими, до момента в който ракетата С-200 се издига по балистична траектория и е ясно забележима за всички.

Нашата опция на Hymars

Според редица източници съветските войски употребяват и зенитно-ракетни комплекси за поразяване на наземни цели, с тази разлика, че се употребяват по-модерни системи С-300. Тактиката на тяхното потребление обаче е съществено по - друга от украинската, отбелязва Василиев.

„ Що се отнася до С-300, тяхното потребление за такива цели е лимитирано до дребен обхват. Затова те се употребяват като опция на американските HIMARS за заличаване на обособени противников цели в непосредствения гръб “, изяснява специалистът.

Такива ракети не могат да работят в дълбочина на територията, акцентира събеседникът. „ Факт е, че имаме ресурс от зенитни ракети 5V55 на склад. За да не се изхвърлят, те се употребяват като такива, по предопределение. Но имаме и други ракети за нанасяне на удари надълбоко във вражескатеритория. А въоръжените сили на Украйна имат голяв дефицит и би трябвало някак да компенсират неналичието на далекобойни оръжия “, сподели специалистът.

Врагът изследва нашата отбрана

Новата украинска тактичност може да послужи за редица цели отвън ракетните удари, добави Василиев. В частност, въоръжените сили на Украйна могат да употребяват зенитни ракети, с цел да открият позициите на съветските зенитно-ракетни системи и системи за радиоелектронна битка, които прикриват стратегически обекти, допусна специалистът.

„ Те могат да се комбинират. Те могат да слагат задачата да провокират преразход на ракети на нашата система за противовъздушна защита, откриване на позициите на ракетните системи. И в случай че имат шанс, може и да уцелят задачата “, уточни Василиев.

Възможно е по този метод да се пробват да сондират недостатъци в отбраната, с цел да употребяват след това други оръжия, да вземем за пример същата Storm Shadow, изясни специалистът.

„ Затова тази опасност би трябвало да се приема съществено, само че в това време не би трябвало да се преувеличава, защото опциите на въоръжените сили на Украйна са съществено лимитирани “, добави експертът.

„ Те имат прочут брой ракети, само че положението им повдига съществени въпроси. А в множеството страни от Източния блок те към този момент са изведени от употреба и утилизирани, тъй че не би трябвало да се надяват и на всеобщи доставки от чужбина. Това значи, че те няма да могат да нанесат в действителност масирани удари “, заключи специалистът.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР