На 75-годишна възраст почина видният български учен и общественик академик

...
На 75-годишна възраст почина видният български учен и общественик академик
Коментари Харесай

Отиде си видният учен и общественик акад. Стефан Воденичаров

На 75-годишна възраст умря видният български академик и държавник учен Стефан Воденичаров.

Стефан Борисов Воденичаров е роден на 1 септември 1944 година. Бил е зам.-директор и началник научна секция „ Технологии и системи за отбрана ” в Института по металознание, уреди и технологии “Акад. Ангел Балевски ” с Център по хидро- и аеродинамика (ИМСТЦХ) към Българска академия на науките. През 2008 година е определен за ръководител на Съвет по икономическа политика към Българската стопанска камара. Става ръководител на Българската академия на науките с 4-годишен мандат на 3 декември 2012 година.

Стефан Воденичаров оглавява и дава името си на инициативния комитет на левицата за създаване на АЕЦ, който събира подписите, показани в Народно събрание, за осъществяване на референдума на 27 януари 2013 година
След като на 28 януари 2013 година Сергей Игнатов подава оставка като министър на образованието, младежта и науката, Стефан Воденичаров е препоръчан за министър.

Доктор, доцент, професор, учен – Стефан Воденичаров е бил ко-директор на 2 работни срещи на НАТО за върхови научни проучвания, бил е ръководител на Организационния комитет и хазаин на 9 интернационалните конференции; член на организационни и програмни комитети и началник на секции на 36 научни форума в чужбина и България. Участвал е в редица експертни органи у нас, като Съвет за обучение и просвета към Президента на Република България; Комисия за нуклеарна сигурност към Агенцията за нуклеарно регулиране; Междуведомствен съвет по въпросите на военно промишления комплекс и мобилизационната подготвеност на страната към Министерски съвет.

Стефан Воденичаров е награждаван неведнъж в редица области и за разнообразни достижения: Орден „ Стара планина “ – най-високото държавно отличие; Почетен орден на Министерство на защитата „ Свети Георги “ – I степен с мечове за заслуги към защитата на Страната; Почетен знак „ Марин Дринов ” за обилни заслуги към БАН; Свидетелство за записване в Златната книга на изобретателите на Патентното ведомство; Кръст на Главен офицер на суверенния медал на Малта; Член на Македонската академия на науките и изкуствата; Почетен жител на София; „ Доктор Хонорис Кауза ” на Технически университет – Варна; Почетно звание „ Следовник на националните будители “ от Съюза на националните читалища; Почетен знак за лидерски принос в духовността от Институт по доктрина и процедура на водачеството „ Стефан Стамболов “; Голямата премия на Българска Стопанска Камара за реализирани резултати, позволяващи основаването на серия високотехнологични артикули, обезпечаващи националната сигурност и доста други награди.

Поклон пред светлата му памет!
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР