На 74 години почина генерал-майорът от резерва Съби Събев, съобщиха

...
На 74 години почина генерал-майорът от резерва Съби Събев, съобщиха
Коментари Харесай

Почина ген. Съби Събев - първият военен представител на България в НАТО

На 74 години умря генерал-майорът от запаса Съби Събев, оповестиха от Информационния център на Министерството на защитата.

Той е първият народен боен представител на България в основната квартира на НАТО в Брюксел.

„ Днес България губи един уверен евроатлантик и несклоняем покровител за демократичните полезности, за промените в страната и за трансформацията на Въоръжените сили. В навечерието на 20-тата годишнина от присъединението ни към НАТО се разделяме с първия боен представител на България в Главната квартира на НАТО ", разяснява военният министър в оставка Тодор Тагарев.

" Той отстояваше твърдо и намерено позициите си. Беше деен и допринасяше за разбирането на проблемите в областта на сигурността и защитата. Допринесе и със своите разбори за войната в Украйна и с безапелационната си поддръжка за правото ѝ да възвърне териториалната си целокупност. През военната си кариера ген. Събев работи за построяването и укрепването на военните качества и структури на Военновъздушни сили и за промяната на Българската войска, управлява създаването на доктринални документи, стратегически прегледи, проекти и разбори, в това число за присъединяване на военни контингенти в учения и интервенции на НАТО по запазване на мира ", показва Тагарев.

" Ръководи провеждането на първия обзор на структурите на Българската войска и изработването на “Актуализиран проект 2004 ” за нейното преструктуриране и развиване. Като боен представител построи и интегрира националното военно посланичество в активността на Военния комитет на НАТО и подчинените му работни органи. Каквото и да кажа за неговата кариера и принос ще е незадоволително. Искрени съболезнования на фамилията, приятелите и съидейниците! Бог да го елементарни! ", споделя още военният министър.

" Без военна инфраструктура няма по какъв начин да се разпростират качества по Източния фланг на НАТО. Тя включва летища, пристанища, железопътни линии и шосейни автомагистрали, тъй че да могат силите на НАТО при нужда да се придвижват бързо до застрашените региони. Като част от Алианса няма по какъв начин да не се приспособяваме и ние… ", разяснява Съби Събев преди месеци в изявление пред националното радио.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР