На 7000 българи в Северна Македония е отказано да впишат

...
На 7000 българи в Северна Македония е отказано да впишат
Коментари Харесай

Първо в Lupa.bg: Скопие отказа на 7 000 българи да впишат националността си в акта за раждане

На 7000 българи в Северна Македония е отказано да впишат в акта си за раждане своята народност. Това разгласи пред Lupa.bg ръководителят на фондация „ Македония ” Виктор Стоянов.



 „ Ако българите можеха да впишат произхода си, щеше да се види какъв брой е същинският им брой в РСМ. Според сктъкмистиката на Скопие те са 3 500. Подобно неуважение на човешки права в Европа няма. Няма мирна страна, в която да се случват такива тежки закононарушения против човешката персона единствено поради неговия етнос. Ако ние като народ разрешаваме това, то ми е жалост за децата ни - какво ще им оставим като страна и среда на живот? ”, разяснява Стоянов.

Конституционен съд в Скопие през вчерашния ден е отменил закона на министъра на правораздаването Кренар Лога за регистриране на националността в акта за раждане в Северна Македония. Официалната причина е, че той не го е разгласил в точния момент в Държавен вестник. Очаква се скоро време грешката да бъде поправена.



„ Целта на фондацията е 500 000 поданици на Северна Македония да са с акт за раждане, в който написа, че родителите на тези хора са българи по народност. Гарантирам, че има 500 000 поданици на днешна Северна Македония, които желаят и ще създадат всичко допустимо да си извадят акт за раждане, в който написа, че родителите им по народност са българи. И Скопие не може да ги спре по никакъв метод ”, уверен е Стоянов.

Той изясни, че през годините публично Скопие е разрешавало на българите да вписват произхода си в акта за раждане. Администрацията обаче намирала метод да не го прави.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР