На 7 юли, вторник, от 11.00 ч. в Националната библиотека

...
На 7 юли, вторник, от 11.00 ч. в Националната библиотека
Коментари Харесай

Юбилейна изложба „Българийо, аз всичко тебе дадох..." се открива в Националната библиотека

На 7 юли, вторник, от 11.00 ч. в Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий " ще бъде открита юбилейната галерия „ Българийо, аз всичко тебе дадох... ", отдадена на 170 години от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов.
Изложбата съдържа 20 документални пана, които наблюдават съществени моменти от житейската и креативна биография на Иван Вазов, показани главно през погледа на поета посредством неговите мемоари. Специално място е отдадено на фамилията - майката на поета Съба Вазова, братята му - ген. Владимир Вазов, ген. Георги Вазов и доктор Борис Вазов. Проследен е животът на Иван Вазов като бежанец в Румъния; престоят в Свищов, Русе, Берковица; годините, които Вазов прекарва и твори в Пловдив; изгнаничеството в Одеса и появяването на първия български разказ „ Под игото " ; установяването му в София.
В изложбата са показани и скъпи експонати, доказателство за безпределната любов и благодарност на целия български народ към Иван Вазов по време на честванията на двата му юбилея - Сребърната лира с венец, подарък от Юбилейния комитет, орденът „ Св. Св. Кирил и Методий ", Царският декрет, с който Вазов е разгласен за Народен стихотворец, приветствени адреси и други
Снимки, ръкописи, преписка, мемоари от родственици и съвременници допълват образния роман за забележителната му литературна активност и присъединяване в публичния и политически живот в следосвобожденска България. Важен акцент в изложбата са креативните срещи, другарства и взаимна работа на писателя с огромните български общественици - Константин Величков, Иван Евстратиев Гешов, проф. Иван Д. Шишманов.
На формалното разкриване ще бъде показан юбилеен вестник, който Националният книжовен музей издава във връзка 170-та годишнина от рождението на Народния ни стихотворец.

Изложбата и юбилейният вестник са осъществени с помощта на финансовата поддръжка на Министерството на културата на Република България.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР