На 7 юли е християнският празник Голяма света Неделя. Гръцката

...
На 7 юли е християнският празник Голяма света Неделя. Гръцката
Коментари Харесай

7 юли – Голяма Света Неделя


На 7 юли е християнският празник Голяма света Неделя. Гръцката светица Кириакия (в превод на български Неделя) е родена в Мала Азия през III в. От дребна се посветила на Бога и решила цялостен живот да пази непорочие за „ небесния младоженец ”. Много знатни младежи желали да я вземат за брачна половинка, само че тя на всички отказвала с думите, че се е сгодила за Христа. Заради вярата си девойката била хвърлена в тюрма, измъчвана и горена с огън. Но ставало знамение и раните й зараствали. На 7 юли 289 година бойците на император Диоклетиан я посекли с меч. По-късно мощите й били пренесени в столицата на Второто българско царство Търново, а св. Евтимий, патриарх Търновски, написал „ Похвала на светата великомъченица Неделя ”.

Св. Неделя е изобразявана в иконите като красива госпожица, облечена в национална носия. Народният фетиш към светицата е присъщ най-вече за земите на Странджа, Сакар, Пирин, Родопите, където празника й назовават Света Пресвята, Пресвета Неделя, Къса Неделя, Голяма Неделя, Опална Неделя, Стара Неделя и още Прясната Неделя. В тези региони и до през днешния ден битува вярването, че „ Голямата Неделя е майка на всички недели в годината ” или, че е „ майка на неделния ден от седмицата ”. На празника не би трябвало да се похваща никаква работа. Силно се вярвало, че в противоположен случай светицата доста ще се разсърди и ще накаже с заболявания и със гибел дамите, които са работили.За Голяма Неделя стопанките подготвят обредни питки, които раздават в църква, до параклис или оброчище, носещи името на светицата.

Нещастни и заболели хора назовават за светицата курбан, с вярата, че ще бъдат изцелени и избавени от страданията. В южните планински селища в деня на празника на св. Неделя се вършат курбани край оброци, църкви, параклиси, отдадени на светицата. Устройват се общоселски събори, подреждат се богати празнични трапези, към тях се извиват кръшни хора, на които се залавят ергени и моми. На Голяма св. Неделя болните се къпят в лековити извори и се мият с лековита вода от аязмата. Има бит заболели хора да преспиват нощем по поляните, с цел да ги „ потъпче баба Неделя ” и да им върне здравето.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР