На 7 септември руски самолет Илюшин е прелетял над България

...
На 7 септември руски самолет Илюшин е прелетял над България
Коментари Харесай

Външно потвърди: Руски самолет все пак е прелетял над България към Сирия

На 7 септември съветски аероплан „ Илюшин ” е прелетял над България на път за Сирия, удостовери през днешния ден Министерството на външните работи, оповестява bTV. Става дума не за военна машина, а за пътнически аероплан. По документи самолетът е превозвал дипломати. Той е прелетял над българското въздушно пространство както на отиване, по този начин и на връщане от Сирия. Така наподобяват трасето и детайлите на полета съгласно профилирания портал Flightradar24.com:

„ Руската страна заявява като цел на полета транспорт на личен състав на дипломатическа задача. Министерство на външните работи няма съображение за отвод и в съгласие с останалите способени институции издава разрешението”, оповестиха от Министерство на външните работи в публично известие.

„ Полетът от 7 септември не е обвързван с отказаните позволения за прелитания в българското въздушно пространство на съветски военно-транспортни въздухоплавателни средства по маршрут от Руската федерация до Сирия”, твърдят от ведомството.

Говорителят на съветския президент упрекна Брюксел и Вашингтон за затварянето на въздушното пространство
Междувременно продължава полемиката към поискания от Русия въздушен кулоар към Сирия, за който Москва твърди, че ще бъде употребен за полети с филантропична цел. След вчерашния отвод на страната ни да отвори въздушното пространство над България за съветски самолети, стана ясно, че Иран е дал позволение за полети над негова територия.

Външният министър Даниел Митов от своя страна разгласи през днешния ден, че страната ни би отворила въздушното пространство, само че сложи изискване

Той изясни, че България отхвърля кулоар до Сирия, тъй като през 2011 и 2012 година е подписала две решения на Съвета на Европейския съюз, които лимитират доставките на избрани артикули и услуги за режима на Башар Асад в Сирия и носи сериозна отговорност при положение, че наруши тези изискванията. /БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР