На 7 септември правната комисия на Народното събрание ще изслуша

...
На 7 септември правната комисия на Народното събрание ще изслуша
Коментари Харесай

Владислав Томов, кандидат за съдебния съвет от партия "Воля": Да се намали разликата в заплащането на магистратите

На 7 септември правната комисия на Народното събрание ще изслуша 11 членове за идващия състав на Висшия правосъден съвет (ВСС). Кандидатите са 18, като всяка партия има издигнати по минимум две номинации. За първи път изборът ще става с квалифицирано болшинство от 2/3 от депутатите. Петгодишният мандат на настоящия състав на съвета изтича на 3 октомври. По закон новият състав на Висш съдебен съвет би трябвало да бъде определен месец преди този момент, само че съгласно ръководителя на правната комисия Данаил Кирилов този период е инструктивен.

Останалите 11 членове от професионалната квота към този момент бяха определени след общи събрания и директно гласоподаване на магистратите. Те дефинираха един следовател, четирима прокурори и шестима съдии да влязат в новия правосъден съвет.
В продължение на три седмици " Дневник " показва 18-те претенденти на парламентарните партии през техните концепции и имотните заявления.

Владислав Томов е другият претендент на партия " Воля " за член на Висшия правосъден съвет, наред с Ангелинка Николова. Двамата откликнаха през юли на поканата на гражданския бранш - по самодейност на Български институт за правни начинания /БИПИ/ и се явиха на чуване със задаване на въпроси, в това число от медии.

Целият професионален път на Владислав Томов, който е почнал като младши прокурор през 1998 година в гр. Сандански, е минал в системата на прокуратурата. От 2001 година след конкурс е в Районна прокуратура - Варна, там работи и сега.

В концепцията си Томов подчертава наред с предлагани промени в състезанията за назначението, също и за нужда

да се понижи разликата в заплащането на магистратите в другите равнища на правосъдната система

" Към сегашния миг - написа Томов, разликите в главните месечни заплати на съдии, прокурори и следователи в другите равнища е от порядъка на 500 лева А получаваните добавки за сан са дребни и не се отразяват върху възнаграждението. " Според него е незаслужено недооценен трудът на редовите магистрати от първоинстанционните /районните - бел. ред./ съдилища и прокуратури, изключително на тези в Пловдив, Варна и Бургас, които са също толкоз натоварени колкото и софийските им сътрудници.

Реформа в назначението: устният изпит да стане изявление

Да се даде повече тежест на писмения изпит, който продължава 5 часа, и да се понижи смисъла на устния, за който комисията отделя напълно малко време, а оценката е с решаващо значение за крайното класиране, пледира претендентът. Според него устният изпит би трябвало да се трансформира в изявление единствено с две варианти - " издържал " и " неиздържал ", като негативната наложително се стимулира. Чрез изявлението - счита Томов, членовете на комисията можели да преценяват по-добре уменията на претендентите да вземат оперативни решения, дали познават етичния кодекс, по какъв начин си показват етичното държание и най-много да се види мотивацията им за заемане на длъжността.

За съкращаването на районните прокуратури: да се регистрира спецификата на всеки регион

Оптимизацията на районните прокуратури не трябва да бъде провеждана под общ знаменател, а с отчитане на спецификата на всеки регион, на особеностите в криминогенната конюнктура и трендовете в развиването на средата за сигурност, споделя прокурорът. И добавя, че " преди да се вземе ешеие за закриане на една или друга прокуратура, следва да бъде направен разбор на активността й,като бъде регистрирана нейната функционална обязаност с Министерство на вътрешните работи ".

Имуществена декларация: Пет жилището, всичките завещание

Владислав Томов е заявил по една втора, а за два обекта по една шеста от два жилището във Варна и три в Благоевград, всички са посочени като завещание. Притежава като фамилна имуществена общественост и два автомобила: " Хюндай ", закупен през 2013 година за 37 хиляди лева, и " Мазда " - 2005 година, за 14 хиляди лева

Семейството има и 4 банкови депозита общо към 150 хиляди лева, всичките на името на брачната половинка му.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Новият Висш съдебен съвет (20)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР