На 7 ноември 2023 г. в интервюто Иван Тодоров, член

...
На 7 ноември 2023 г. в интервюто Иван Тодоров, член
Коментари Харесай

ЦИК с отговор на изказването на Иван Тодоров от „Сиела Норма“

На 7 ноември 2023 година в изявлението Иван Тодоров, член на съвета на шефовете на „ Сиела Норма “, разгласи, че казусът с машините за гласоподаване идва от поръчаната от ЦИК хартия и от обстоятелството, че това управление на комисията непрестанно е забавяло периодите по подготовка на машинното гласоподаване.

„ Това го вършат всякога и това се прави съзнателно “, съобщи представителят на „ Сиела Норма “.

На тези локални избори имахме скандал към машинното гласоподаване. След решение на ЦИК в последния миг на първия тур вотът беше единствено на хартия. След решение на Върховния административен съд (ВАС) – на втория тур бяха включени и машините.

Централната изборна комисия (ЦИК) употребява правото си на отговор.

„ Изборният кодекс не съдържа наредба, която да дефинира краен период – ден и час, за сключване на решението за засвидетелствуване на сходството. ЦИК одобри решението си след уверението на министъра на електронното ръководство, че процедурата по засвидетелствуване на сходството е опорочена и той няма да подпиша решение за засвидетелствуване на сходството и писмо от министъра, получено в ЦИК на 27.10.2023 година в 17:33 ч.

Не дава отговор на истината изказванието, че ЦИК съзнателно бави периодите за обезпечаване на машинно гласоподаване и че управлението е забавило предаването на машините и софтуера за засвидетелствуване до 16.10.2023 година, а изборите са планувани измежду лято “. Така стартира правото на отговор на ЦИК.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР