На 7-ми декември, сряда, от 19:30 ч., Голяма зала на

...
На 7-ми декември, сряда, от 19:30 ч., Голяма зала на
Коментари Харесай

ХОЛДИНГ КЦМ 2000 с благотворителен концерт Виенска класика

На 7-ми декември, сряда, от 19:30 ч., Голяма зала на " Драматичен спектакъл " - Пловдив ще бъде сцена на музикални тълкования на международно равнище. Wiener Concert-Verein със солист и диригент огромния български цигулар проф. Марио Хосен, ще потопят публиката в несравнима атмосфера с виртуозно осъществяване на едни от най-обичаните творби на Моцарт и Хайдн.

Маестро Марио Хосен е солист и диригент с интернационална известност. Сред емблематичните оркестри, на които е бил солист, са Симфоничният оркестър “Чайковски ” на Московското държавно радио, Лондонска филхармония, Виенския симфоничен оркестър, English Chamber Orchestra, Оркестъра на Миланската Скала, Академия St. Martin and the Fields, Wiener KammerOrchester, Оркестър Брукнер Линц, националните филхармонии на Словения, Литва, Дания, Турция, Мексико, Бароковия оркестър на Хелзинки, Софийска филхармония и Симфоничния оркестър на БНР. 

Удостоен е с доста влиятелни награди, измежду които премия „ София “ за музика и премията на ФМ класик радио. 

Концертирал е като солист в над 40 страни по света. Особена известност му носят осъществяванията на концертите, 24-те капричии на Паганини и цигулковите сонати на Бетовен. Редактор и откривател на цялостното творчеството на Паганини за едно от най- старите музикални издателства в света " Musikverlag- Doblinger " Виена и реализатор на цялостното творчество на Паганини за цигулка и оркестър.

Получава предложения да осъществя международни премиерни записи на произведения на Паганини, Меркаданте и Рола и интеграли на сонатите за цигулка на Бетовен, Й. С. Бах, Г. Ф. Хендел, както и на концертите за цигулка на Моцарт. Артистичен шеф на интернационалния музикален фестивал „ Варненско лято ” (1926).



Проф. Марио Хосен свири на цигулка G. B. Guadagnini от 1749 година, която му е предоставена от Австрийската национална банка

Концертът „ Виенска класика “, проведен от ХОЛДИНГ КЦМ 2000, ще бъде първа среща на световноизвестният камерен оркестър Wiener Concert-Verein с българска аудитория. Носещ истинското историческо име на Виенския симфоничен оркестър, Wiener Concert-Verein е учреден през 1987 година от млади членове на този оркестър - понастоящем едни от най-хубавите музиканти на Виена, отдадени на построяването на мостове сред обичайна класическа музика и актуалната музика. 

Многократни носители на премията на Ernst von Siemens Musikstiftung, Wiener Concert-Verein вижда себе си като дипломат сред разнообразни музикални хоризонти, които не са противоположни, а се обогатяват взаимно, продължавайки и съживявайки традицията на виенската класическа музика на най-високо музикално равнище.

Традиционно, част от билетите за концерта са пуснати в продажба на касата на Драматичен спектакъл Пловдив, а събраните средства ХОЛДИНГ КЦМ 2000 ще подари за благотворителна идея. 

 

 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР