На 7 май руската опозиционна преса съобщи, че Москва е

...
На 7 май руската опозиционна преса съобщи, че Москва е
Коментари Харесай

Пренареждане на картите: Изтегля ли Русия сили от Сирия и какво означава това за региона

На 7 май съветската опозиционна преса заяви, че Москва е почнала развой по евакуиране на военни сили от Сирия и ги концентрира на три летища, преди да бъдат трансферирани на украинския фронт. Изоставените бази на Русия, съгласно опозиционните отчети, са предадени на елитни елементи от иранската Революционна армия и ливанската организация Хизбула.

Точният брой на военнослужещите от Русия в Сирия не е прочут, само че се счита, че за интервала сред 2015-2018 през Сирия са минали на ратоционен принцип над 60 000 бойци, измежду които повече офицери. 

Като цяло до този миг диалозите за евакуиране на съветски бойци от Сирия, са пресилени. Такъв може би е казусът и с новините за експерти по изработката на варелни бомби, пристигнали в Русия от Сирия. Не е невероятно, несъмнено, даже е предстоящо поради връзките сред Москва и Дамаск, и блокираната атака на съветската войска в Украйна. Варелните бомби са извънредно нечовечен и сполучлив метод да бъде сломена отбраната на противников сили, а също и да бъде тероризирано цивилното население. Сирийската войска употребява постоянно този вид оръжия, които са евтини за изработка и могат елементарно да бъдат пренесени с хеликоптери. Анализатори считат, че руснаците могат да употребяват опита на сирийските държавни сили, с цел да пробият защитните линии на украинската войска. 

Към момента на подновянането на офанзивата в Украйна през февруари 2022, Русия разполага с няколко хиляди бойци в Сирия, ситуирани в разнообразни бази из страната и най-много в авиобазата Хмеймим. Именно от Хмеймим Москва изтегли част от военната техника, ситуирана там, с цел да укрепи Черноморския флот директно преди старта на военните дейности и преди Турция да спре прекосяването на военни кораби през Дарданелите и Босфора. 

Предвид естеството на съветските военни интервенции в Сирия, даже Москва да изтегли една част от силите си, те са неефективни единици, които не вземат участие в дейни борби. Голяма част от военнослужещите руснаци в Сирия са поддържащ личен състав, а офицерите и бойците, изпращани там, имат най-вече консултантска роля към военните елементи на сирийските държавни сили. Само една дребна част от военните са водачи, чиято роля е и най-активна: в Сирия съветската войска извърши стотици въздушни офанзиви по размирен позиции и цивилна инфраструктура от 2015 насам. Всъщност, военните бази на Москва в Сирия се радват на мира дотам, че през последните две години се появиха известия за съветски бойци, подкупващи командирите си, с цел да бъдат изпратени на ротация в Сирия. 
 Сирия Иран карта глобус iStock/Getty Images
Предвид това, потреблението на съветските сили от Сирия за фронтовите линии в Украйна няма изгода за задачите на Кремъл. И въпреки всичко, има значими събития, които би трябвало да се отбележат за подтекста на обстановката в района и появилите се медийни известия, че Москва може би изтегля бойци поради войната в Украйна. 

През първата седмица на април, съветските сили, ситуирани в източната част на провинция Хомс, предадоха на Хизбулла и Четвърта дивизия от сирийската войска военни постове и хранилища в пустинния регион Махин, които се явяват вторите по величина оръжейни депа в страната. Също при започване на април, арабското издание “Ашарк ал Аусат ” заяви, че иранската Революционна армия е засилила военното си наличие в Махин, откакто руснаците са се изтеглили към Палмира, където Русия построи една от най-важните си бази в Сирия. 

Без подозрение и поради значимостта на региона, съветското евакуиране от Махин отваря вратата за иранско наличие по линия, разпростряла се от планинската верига Каламун, граничеща с Ливан, до град Дейр Атия, ал Кариатайн и Сухна, източно от Хомс, чак до регионите на Атрия в източната провинция Хама и петролните залежи в Табка, където има и американски сили, подкрепящи кюрдските сили. Тази част от Сирия е взривоопасна за всевъзможни бъдещи спорове и конфликт на ползи освен поради енергийните находища, само че и заради разположението си. От изток на запад се простира автомагистралата Багдад-Дамаск, която иранците смятат за жизненоважна артерия за доставки към съдружниците си в Ливан. От юг на север пък са ситуирани пунктове, чиито надзор обезпечава въздействие в Централна и Източна Сирия и точно тук “Ислямска страна ” водеше най-тежки боеве през 2017-2019 година. Намаляването на съветското наличие е добре пристигнала вест за Иран. 

Буксуването на Русия в Украйна ще има съществени последствия за геополитическото състояние на Москва 

Неспособността на съветската войска да напредне доста в Украйна три месеца след началото на офанзивата, е проблем за Кремъл и Москва ще има компликации да резервира доверието измежду сътрудниците си. Това е изключително правилно за режима в Сирия, който е под стратегическия чадър на Москва още от руската ера. Неотдавнашното решение на Турция да затвори въздушното си пространство за съветски самолети, преминаващи директно към Сирия – обсъждано като използване на напън върху Москва за войната й в Украйна – ще засегне съветските военни качества в Сирия, а оттова и помощта й за съюзническите милиции и сили в региона. 

Новините от вътрешността на Сирия също подсказват задаващ се проблем сред Москва и Техеран. През последния месец бяха убити няколко офицери, в това число върховен офицер от времето на ръководството на бащата на Башар Асад, Хафез Асад; всички убити са част от висшия боен ешелон на Сирия и са изразявали противоречие с съветските ползи в страната, само че пък са близки до иранското командване. Ако Русия бъде обвинена, че стои зад убийствата, това ще сътвори доста напрежение, а за Москва ще е мъчно сега да реагира поради уговорката си в Украйна. 

Собствените военни завършения на Турция в Сирия в допълнение ще усложнят ролята на Русия в района 

Анкара неотдавна стартира поредност от удари по ръководени от кюрди елементи от североизточната част на страната и макар че те не съставляват непосредствена опасност за сирийския президент Башар Асад, офанзивите могат да трансформират поддръжката на Русия за сирийския водач.

Според съветски специалисти, в случай че гражданската война в Сирия се възобнови, Москва няма да има различен избор, с изключение на да изтегли съветските войски, защото не може да води два огромни спора по едно и също време. А войната става все по-реална в северните елементи на Сирия, където Турция желае да сътвори необятен буфер към границата си, който може да бъде употребен след време и като територия за изпращане на сирийски бежанци назад в Сирия. 

Турция избира верния миг за напън. От една страна кюрдските сили не се намират в най-хубавата си позиция сега, поради проблем с политическите си контакти в Европа, сложени под въпрос поради желанието на Швеция и Финландия - съществени пристани на преследвани от турската войска сътрудници и симпатизанти на Кюрдската работническа партия - да се причислят в НАТО. Нежеланието на Анкара да поддържа участието на северните страни е директно обвързвано със остаряло искане Стокхолм и Хелзинки да спрат даването на леговище на ПКК. На 25 май в Турция дойдоха шведска и финландска делегация, с цел да договарят с водача Реджеп Ердоган. Останалите страни в НАТО желаят по-скорошно привършване на въпроса, с цел да се съсредоточат напъните към украинския фронт и подсилването на Източния фланг на алианса. Силите на ПКК в Сирия има за какво да са обезпокоени от развоя на договарянията. От друга страна, Кюрдската работническа партия има дълга история на доближаване на позиции със Съюз на съветските социалистически републики в предишното и Руската федерация през днешния ден. През последните няколко години контактите сред Москва и кюрдското управление в Сирия се удвоиха и това не остава прикрито за Вашингтон, който е главен съдружник на кюрдската администрация. При турска атака в северна Сирия в регионите под контрола на кюрдските милиции, евентуално няма да има по този начин мощна реакция, както при предходните интервенции на Анкара сред 2018-2020. 

Слабата реакция на Кремъл на решението на Турция да затвори въздушното си пространство за съветски самолети е още един знак, че съветските политици са наясно, че когато става дума за Сирия, Анкара има предимство. Може би това изяснява за какво Евгений Пригожин, главният финансист на наемническата компания Вагнер, който е тясно обвързван с съветския президент Владимир Путин, неотдавна похвали турските дейности против кюрдите в Ирак и Сирия, като сподели, че Анкара, участваща в личната си „ свещена война “, е имала „ всяко морално право да се бори с кюрдските бойци “.

Подобна изразителност няма да помогне на Кремъл да успокои Анкара. Въпреки че Турция не се е включила публично към интернационалните наказания върху Русия поради войната в Украйна, тя продължава да доставя оръжия на украинското държавно управление, а - както към този момент беше посочено - последните й дейности допускат, че скоро може да стартира лична огромна военна акция в Сирия.

Руските управляващи са наясно с тази опция. Семьон Багдасаров, специалист по Близкия изток и член на съветския парламент, разяснява на 24 април, че възбраната на Турция за съветски полети до Сирия може да бъде част от напъните на Анкара да позволи обстановката в Северна Сирия в своя изгода и за сметка на Русия. Хипотетично Русия би могла да отговори на дейностите на Анкара в Сирия, като забрани вноса на турски домати или като краткотрайно затвори газопровода „ Турски поток “ за „ поддръжка “. Но поради слабата геополитическа позиция на Москва и обстоятелството, че стопанската система й към този момент страда от западните наказания, е малко евентуално Кремъл да направи нещо в допълнение, което да заплаши връзките с Анкара.

За Русия турската възбрана за полети значи, че тя ще има усложнения при снабдяването на войските си в Хмеймим и Тартус 

Напълно допустимо е Турция, в съгласуваност със Съединени американски щати, да е взела такова решение, с цел да попречи на Русия да реалокира елементи от своите военновъздушни сили от Хмеймим в Украйна. Преди това, на 28 февруари, Анкара ограничи прекосяването на съветски военни кораби през Босфора и Дарданелите, в случай че не се връщат в базите си в Черно море. С други думи, в случай че подкрепяните от Турция бунтовници не стартират огромна атака в Сирия, помощта на Русия за сирийската войска ще бъде лимитирана. Дори при ескалация, войната в Украйна доста понижи потенциала на Русия за реакция.

Асад по-вероятно ще се обърне за поддръжка към Иран, в сравнение с към Русия 

Според наличната информация иранските сили към този момент са ситуирани в елементи от Сирия, следени преди този момент от съветски войски.

Иран също се приготвя за справяне с дефицита на гориво в Сирия, който визира главните услуги и води до повишение на цените на храните, а това отчуждава популацията, което така и така е настроено сериозно към режима в Дамаск. Преди Русия да нахлуе в Украйна, Москва интензивно доставяше бензин на Сирия, само че офанзивата наруши веригите за доставки и в този момент Иран се трансформира в главния снабдител на бензин и друга сила за режима на Асад.

Нищо от това не трансформира политическата честност на Сирия и най-малко към този момент Дамаск остава предан на Москва. Както неотдавна сподели външният министър Фейсал Мекдад, Сирия „ поддържа Руската федерация в нейната съпротива против политиката на Запада, учредена на неистини и двойни стандарти “. Сирия също похвали решението на Русия да признае Донецката национална република (ДНР) и Луганската национална република (ЛНР) в украинския район Донбас - макар че Дамаск не призна публично ДНР и ЛНР.

В момента Асад води външна политика, употребена от години от различен съветски съдружник – беларуският президент Александър Лукашенко. Докато Лукашенко балансира сред Русия и Запада, Асад в обозримо бъдеще ще балансира връзките на Сирия сред Москва и Техеран. И въпреки всичко в дълготраен проект войната в Украйна ще понижи въздействието на Русия в Сирия и в процеса ще се отвори вратата за Иран да размени Русия като главен покровител на Асад, а с това ще бъде изменен салдото на силите, което би въвлякло Израел в още по-засилена военна акция против иранците в Сирия. През последните години Израел извърши няколкостотин удара върху ирански позиции на сирийска територия, до момента в който се възползваше от затварянето на очи от страна на руснаците. Именно сделките сред Израел и Кремъл за Сирия - да не се стопират израелските самолети, само че да не нападат бази на режима на Асад - стана една от аргументите израелците да стопират доставките на оръжие за украинската войска. 

И още от създателя: 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР