На 7 май небето над китайския пристанищен град Чжоушан се

...
На 7 май небето над китайския пристанищен град Чжоушан се
Коментари Харесай

Небето над град в Китай се оцвети в кървавочервено. Защо това се случва?

На 7 май небето над китайския пристанищен град Чжоушан се обагри в кървавочервено и уплаши някои от неговите поданици, предава Science Times.

Кадри от гледката, траяла няколко часа и достойна за апокалиптичен филм, могат да бъдат видени във видео, оповестено в Twitter.

На какво тъкмо се дължи характерният цвят?

Говорител на Метеорологичната организация на Чжоушан съобщи, че денят е бил извънредно мъгляв, а облаците са се образували на дребна надморска височина. Той добавя, че сходно събитие е разследване от пречупването на светлината.

Феномен, сходен на мираж

Според държавната телевизия CCTV локална рибарска компания признава, че една от нейните лодки е предизвикала феномена. Когато уловят сайра, те подават червен сигнал. Червената светлина се пречупва от водата и се прожектира към небето. Това от своя страна основава феномен, сходен на мираж, и се следи постоянно към крайбрежните региони.

Същевременно Метеорологичната организация на Чжоушан афишира жълт код за ниска видимост от началото на феномена в събота вечерта до утринните неделни часове, когато небето възстановява естествения си цвят.

Какво съставлява пречупването на светлината?

Пречупване или рефракция е смяна в посоката на една вълна вследствие смяна на нейната скорост. Явлението се следи най-често при прекосяване от една среда в друга и съществува при всички типове талази. Пример за това е прекосяването на звукова вълна от една среда в друга или когато водните талази минават на друга дълбочина.

Пречупването на светлината е частен случай на изкривяване. Тъй като при прекосяването си през границата въздух – стъкло се следи изкривяване на светлината, резултатът е бил употребен за основаване на оптичните лещи и лежи в основата на деяние на всички оптични уреди. Той изяснява и редица светлинни феномени като небесната дъга, миражите, разлагането на бялата светлина на цветове при прекосяването ѝ през призма и други

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР