На 7 февруари ще се състои представянето на новата книга

...
На 7 февруари ще се състои представянето на новата книга
Коментари Харесай

Новата книга на легендата в алпинизма Райнхолд Меснер посветена на Боян Петров

На 7 февруари ще се състои представянето на новата книга на легендата на алпинизма Райнхолд Меснер “Убийството на невъзможното”. В нея той събира над 30 публикации, с които известни катерачи от целия свят дискутират тематиката за лимита в алпинизма. Един от текстовете е на Боян Петров - последният, който той написва преди да поеме към изкачването на Шиша Пангма. Датата на представянето на книгата у нас не е по никакъв начин инцидентна. Това е рожденият ден на Боян, на който Меснер посвещава българското издание.

" Пиша тези думи от Непал, в последните дни на 2018 година, донесла ми насладата от актуалната книга. Много книги съм написал през живота си, само че тази има особено предопределение. Тя ме върна към моята младост, към времето, когато разгласих публикацията Убийството на невъзможното. Същевременно ми предложи и подарък: да споделя мислите си и да дискутирам върху тях с днешна дата дружно с доста огромни катерачи. Важни гласове, които дават нова естрада на полемиката. А тя ще е постоянно жива, до момента в който има мъже и дами, търсещи да открият себе си посредством алпинизма и приключението.

За страдание измежду тези гласове към този момент го няма Боян Петров – планинар, който се научих да оценявам, с помощта на Сандро Филипини, който го познаваше добре и ми разказваше за неговите изкачвания, написа Меснер в бележката на създателя към българското издание на книгата. - Особено бях впечатлен от тройния му триумф през 2014 година – на Канчендзьонга, Броуд Пик и К2, (последните два изкачени един след различен в границите на осем дни). Огромно достижение даже единствено от физическа позиция. По този мотив Симоне Моро и аз взехме решение да му изкажем поздравленията си от разстояние с видеоматериал.

Сандро ми сподели, че публикацията на Боян Петров за нашата книга е била последното нещо, което е направил в София преди тръгването си за съдбовната експедиция. Боян му я продиктувал в навечерието на полета, с който отпътувал за Шиша Пангма. Много тъпо, че един от най-силните хималаисти през последните години остана на китайския осемхилядник вечно. Сандро споделяше, че има изображения, снимани от изпратения прекомерно късно избавителен хеликоптер, документирали следите на Боян Петров доста по-високо от лагер 3. Възможно е да е съумял да доближи върха, преди случая, в който е умрял. В предишното той към този момент бе посочил своята мощност и увереност, катерейки соло, а също и пръв, отваряйки направления – нещо доста рядко в алпинизма през днешния ден. Аз го назовавам „ пистов”. Едва ли е допустимо да се разкрие какво точно му се е случило на Шиша Пангма. Но това не трансформира почитта, която изпитвам освен към алпиниста, само че и към индивида Боян Петров. Това, което той написа в своята публикация към книгата, ми даде опция да го опозная по-добре.

Не ме вълнуват тези, които изкачват планините за броя: метри, часове, брой достигнати върхове. Дълбоко оценявам хората, които отиват в планината в търсене на себе си, с почитание към нея и към популацията, живеещо в близките долини. Такъв беше Боян. А също така беше и академик, като първите, които преди двеста години стават създатели на алпинизма. Като академик той изрече значими думи за нуждата да браним природата и създанията, които я вършат жива и които той учеше с толкоз пристрастеност постоянно даже и когато беше зает с най-висшите си фантазии.”

Райнхолд Меснер е измежду алпинистите, трансформирали се в легенда – в устрема си да провокира личните си благоприятни условия, се трансформира в „ ловджия на завършения “. Изкачва всичките 14 осемхилядници, прекосява пеш Антарктида и Гренландия, Тибет и пустинята Такла Макан. Заедно с Петър Хабелер стават първите хора, стъпили на върха Еверест без спомагателен О2. Заради достиженията му списание „ Аутсайд “ назовава Меснер „ кралят на катерачите “.

Преди 50 години Меснер написа публикация със заглавие „ Убийството на невъзможното “, откакто реализира своето най-трудно нанагорнище на Средното ребро на Сас дла Круш (Хайлигкройцкофел) в Доломитите. Поставя се епохална смяна на главните полезности на катеренето и началото на придвижването за чистото катерене.

Сега в книгата със същото заглавие най-хубавите катерачи в света показват гледища върху обичайното и свободното катерене, оспорват тезата на Ройъл Робинс и публикацията на Меснер и не стопират да описват за изкуството на изкачването на най-трудните планини и скални стени. Сред тях са имената на: Бернд Арнолд, Хансйорг Ауер, Ерве Бармас, Томи Колдуел, Ивон Шуинар, Матео Дела Бордела, Хейзъл Финдли, Мик Фаулър, Маурицио Джордани, Алесандро Гоня, Яник Грациани, Алекс Хонълд, Лео Холдинг, Томас Хубер, Йост Кобуш, Игор Колер, Марина Коптева, Юрий Кошеленко, Давид Лама, Якопо Ларкер, Хайнц Мариахер, Пиер Мазо, Симоне Моро, Адам Ондра, Фабио Палма, Франко Перлото, Боян Петров, Марко Презел, Пол Причард, Маркус Пухер, Иво Рабансер, Марек Раганович, Анджелика Райнер, Том Рандъл, Ермано Салватера, Щефан Зигрист, Марчин Томашевски – Йети, Никола Тондини, Кристиан Тромсдорф, Саймън Йетс, Барбара Цангерл, Маурицио Дзанола – Маноло.

Представянето на книгата ще се организира в зала „ Марин Дринов “ на Българска академия на науките (ул. 15 ноември № 1) от 18,30 ч.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР