На 7 февруари 1992 г. е подписан Договорът от Маастрихт,

...
На 7 февруари 1992 г. е подписан Договорът от Маастрихт,
Коментари Харесай

Договорът от Маастрихт, подписан на 7 февруари води до създаването на Европейския съюз

На 7 февруари 1992 година е подписан Договорът от Маастрихт, който води до основаване на Европейския съюз. Подписан е сред 12-те страни в Европейската икономическа общественост, след обособени договаряния за формиране на стопански и валутен и политически съюз.

Маастрихтският контракт влиза в действие на 1 ноември 1993 година Той води до основаването на Европейския съюз и еврото. Този контракт е основата на така наречен „ конструкция на трите стълба ".

Първият дирек обгръща съществуващите Общности и действа посредством общите институции на основата на така наречен „ способ на Общността " - общото практикуване на националния суверенитет. Вторият дирек обгръща общата външна политика и политика на сигурност, а третият дирек - съдействието в региона на правораздаването и вътрешния ред. Тези два стълба действат посредством междуправителствено съдействие с присъединяване на Комисията и консултиране на Парламента.

Договорът регламентира активността на органите на Европейския съюз (Европейски парламент, Съвет на Европейския съюз, Европейска комисия, Съд на Европейските общности, Сметна палата на Европейския съюз и други) и дефинира минималните пълномощия на Съюза в региона на културата, опазването на здравето, отбраната на потребителя, трансевропейски мрежи, индустриалната политика и други.

Този контракт усили доста пълномощията на Европейския парламент. Чрез въвеждането на процедурата на взаимно взимане на решения, Парламентът се трансформира в равносилен сътрудник в законодателния развой. Той закупи и право на несъгласие върху значимите области от законодателството на Европейския съюз.

При основаването си Парламентът е просто място за полемики под сянката на така наречен „ Върховен орган ". Тогавашното му название е Обща асамблея на Европейската общественост за въглища и стомана, която е със съвещателни и надзорни пълномощия. Названието „ Европейски парламент " става публично през 1986 година с подписването на Единния европейски акт, който също така уголемява и законодателните компетенции на тази европейска институция.

До 1979 година членовете на Парламента се дефинират от съответните национални парламенти всред състава им. Първите директни избори за европейски депутати се организират през юни 1979 година и от този момент се провеждат на всеки пет години.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР