На 7 февруари 1945 г. се провежда тайна среща на

...
На 7 февруари 1945 г. се провежда тайна среща на
Коментари Харесай

7 февруари 1945 г. Тайната вечеря на Сталин, Рузвелт и Чърчил

На 7 февруари 1945 година се организира загадка среща на водачите на антихитлеристката коалиция – руският водач Йосиф Сталин, американският президент Франклин Рузвелт и английският министър председател Уинстън Чърчил.

Там се взема решение дефинитивно какво ще бъде следвоенното устройство на света. Обсъждани са сферите на въздействие на съдружниците в Европа, само че и включването на Съюз на съветските социалистически републики във войната против Япония.

Втората от трите огромни срещи на спечелилите във войната е проведена от Съветския съюз в курорта Ливадия, в покрайнините на Ялта. Конференцията стартира на 4 февруари и завършва на 11 февруари 1945 година

Огромни компликации съпътстват постигането на стандарт, подобаващ за тримата най-могъщи мъже на планета. Превърнатите в санаториуми дворци са отчасти разрушени и разграбени по време на войната. Съветският съюз изпитва усложнения даже с доставянето на хранителни артикули за срещата.

Трите делегации са отседнали в три разнообразни имения – руснаците са в Юсуповския замък, англичаните във Воронцовския замък, а американците – в Ливадийския замък. Преговорите се организират в двореца, където е настанена американската делегация. Чърчил е на 15 километра от там, а Сталин – на 7. Всеки ден на съветският водач му оставали малко минути уединено с Рузвелт, до момента в който чакат Чърчил.

Ялтенската конференция взема решение ориста на победена Германия. Според договореностите, тя следва да бъде разграничена на 4 зони, окупирани от Съюз на съветските социалистически републики, Англия, Съединени американски щати и Франция. Представители на Главните командвания на съдружниците образуват Контролен съвет със седалище в Берлин, който да съгласува и координира дейностите на съдружниците. Уточнен е и размерът на репарациите, които Германия би трябвало да заплати – 20 милиарда $. Договорено е половината от тази сума да получи Съюз на съветските социалистически републики. За да е в положение да изплати тези непостижими репарации, се планува да бъде конфискувано част от националното благосъстояние на Германия като машини, принадлежности, транспортни средства и други

Част от клаузите на конференцията се отнасят и до Полша.

Ялтенската конференция приема структурата и началния състав на Организацията на обединените народи. Решено е на 25 април 1945 да се свика в Сан Франциско конференция на Обединените народи за основаване на Организация на обединените нации.

Мнението на историците за Ялтенската конференция през днешния ден е прекомерно сериозно. По-голямата част от тях правят оценка взетите решения като „ катастрофални”. Счита се, че Чърчил и Рузвелт са капитулирали пред Сталин и са позволили поробването на народите от Централна и Източна Европа.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР