На 7 август в 18.30 часа Арт клуб и Галерия

...
На 7 август в 18.30 часа Арт клуб и Галерия
Коментари Харесай

Атанас Колев показва живеещи скулптури

На 7 август в 18.30 часа „ Арт клуб и Галерия Савов “ открива юбилейна галерия на известния български ваятел и художник, работещ в Австрия - Атанас Колев. Експозицията включва негови произведения и картини от персоналната му сбирка на известни имена от българското и европейското модерно изкуство.

Атанас Колев е пловдивчанин и взе участие в артистичния живот под тепетата взе участие от 1980 година Преди три десетилетия обаче взема решение да твори в чужбина и отпътува за Австрия, където остава и до през днешния ден.

През 2000 година влиза в енциклопедията на град Тулн в раздел „ Личности “ като създател, а от 2002-а е член на Съюза на професионалните художници в Австрия. Създава и управлява изложба „ Бреза “ във Вайсенкирхен на Першлинг. Негово дело е групата „ Ателие на Дунав “, която от 2006 година всяка година провежда едноименния интернационален симпозиум.

Знакови за творчеството му през последните години са творбите от цикъла „ Мултипликации във форма, придвижване и тон “. Те са построени от голям брой обособени форми, които посредством пружинни детайли се свързват в една обща скулптурна апаратура. За разлика от класическата концепция за статуя, която е статична, тези форми са динамични, вибриращи, „ живеещи “. Така създателят открива опция да изрази във форма преносими детайли като вятър, огън и вода.

През 2018 година Атанас Колев е отличен с грамота от Министерство на културата на Република България.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР