На 7 август 2023 г. екипът на Български фонд за

...
На 7 август 2023 г. екипът на Български фонд за
Коментари Харесай

Отворено писмо до медиите: БФЖ иска оставката на Вежди Рашидов от депутатския пост


На 7 август 2023 година екипът на Български фонд за дамите (БФЖ) следеше следващото, този път изключително, съвещание в Пленарна зала по отношение на нужни и дълго чакани промени в Закона за отбрана от домашно принуждение (ЗЗДН), а точно - разширение на кръга от лица, които са били или се намират в интимна връзка, които да бъдат предпазени от закона. Вече съвсем сме привикнали към съвещания, които се трансформират в политически цирк, в сцена на тирада на ненавист и нападки към гражданските организации, в съревнование по безгрижие, по време на които се измества фокуса от нужните промени в законодателството и наболелите и надълбоко вкоренени в обществото ни проблеми с домашното принуждение и насилието, учредено на пола. Заседанията се трансформират и в естрада, от която извънредно регресивни партии показват гръмогласно личните си политически послания без капка угриженост за 13-те убити дами от началото на годината и останалите 1 милион българки, които страдат от принуждение всеки ден. Те са оскърбление за жертвите на домашно принуждение и насилието над дами в нашата страна. 

Но тъкмо когато си помислихме, че равнището на " дебата " в Народно събрание не може да падне по-ниско, депутатите излязоха в отмора, по време на която народният представител, някогашен министър на културата и някогашен ръководител на Народното събрание, Вежди Рашидов отиде при зам.-председателите и не знаейки, че микрофоните са оставени включени, изрече нещо безпределно недопустимо, цинично и сексистко:   

" Има и в този момент закони. К‘во чешеме езици? Всички ку*ви се разсъниха да се сетят след 15 години, че са били изнасилвани. Като с оня американския режисьор, където го напрайха на маймуна. "  

Тези реплики са знак на отношението на множеството политически партии, институции и народни представители към дамите в България, към домашното принуждение, към неразбирането на този проблем. Тези реплики са знак на институционално принуждение по време на спор за битка с насилието.  

Г-н Рашидов, през вчерашния ден, откакто осъзнахте, че думите Ви не са останали незабелязани, Вие се извинихте. Като организация с 20-годишен опит в битката с насилието ние не Ви прощаваме казаното и желаеме да си подадете оставката като депутат. Вие нямате място в българския парламент! А извинението Ви няма никаква стойност, изключително когато е последвано от Вашето.  Обяснете ни, господин Рашидов, какъв подтекст трансформира една изнасилена жена в ку*ва?  

Впрочем дамите постоянно не приказват за похищението незабавно, откакто се случи, по ред аргументи – позор, боязън, стигма, съмнение в институциите и подозрения, че насилникът може да остане безнаказан все пак (не е като да не се е случвало, нали?). И повярвайте, те освен не не помнят за престъплението/ята, извършено/и против тях преди 15 години, а надали минава даже ден без да се върнат към ужасяващите мемоари от похищението. Бихме Ви дали прошка незнанието, в случай че не бяхте нарекли изнасилените дами ку*ви. От най-високата естрада в страната. И в случай че от Вас не зависеха жизненоважни промени в законодателството.  

ЗАТОВА НАСТОЯВАМЕ НЕЗАБАВНО ДА СИ ПОДАДЕТЕ ОСТАВКАТА ОТ ДЕПУТАТСКИЯ ПОСТ! ХОРА С ВАШИТЕ ВЪЗГЛЕДИ НЯМАТ МЯСТО В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ! 

Не е задоволително от ГЕРБ да изискат оставките Ви от две комисии – това няма да заглуши думите Ви, а и се съмняваме, че ще промени мнението Ви за изнасилените дами, което Вие споделяте с такива убеденост и увереност със своите сътрудници. Дори не ни се мисли какво още изричате в залата, където хората са Ви изпратили, с цел да ги " представлявате ". Не можем да чакаме съответни промени в законодателството, до момента в който те се гласоподават от такива като Вас!  

ПРИЗОВАВАМЕ НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ОТ ВСИЧКИ ПАРТИИ ДА ПОИСКАТ И ДА ГЛАСУВАТ ОСТАВКАТА НА ВЕЖДИ РАШИДОВ!  

Подайте сигнал към Комисията по предварителна защита и противопоставяне на корупцията към Народно събрание! Отстранете господин Рашидов от съвещания! А по-късно го отстранете и като народен представител. За да измиете срама от думите му и да върнете достолепието на жертвите на полово-базираното принуждение.  

Призоваваме Ви да продължите да работите за още по-добри и ефикасни промени в Закона за отбрана от домашно принуждение и Наказателния кодекс! Вие сте длъжници на българските дами. 

ОСТАВКА НА ВЕЖДИ РАШИДОВ ОТ ДЕПУТАТСКИЯ ПОСТ!  

С пренебрежение към господин Рашидов, 

Български фонд за жените 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР