На 7 април 2003 г. е 4-я ден от 9-дневната

...
На 7 април 2003 г. е 4-я ден от 9-дневната
Коментари Харесай

Смъртоносната мацка направи чудо над Багдад и доказа, че жените могат да изпълняват бойни мисии

На 7 април 2003 година е 4-я ден от 9-дневната борба за Багдад. НАТО и американски бойци се изправят против републиканската армия на Садам. Иракчаните осъзнават, че борбата е изгубена, само че пък няма да дезертират и командите към този момент са ясни – да се борят до последния вероятен човек. Удари по небостъргачите в пустинния град не престават да разтрисат покрайнината, само че макар свирепите борби, Багдад просто не желае да падне.

На север от града се намира Севернобагдатският мост – стратегическа позиция с особена значимост. Овладяването му ще отреже опцията на армията да продължи да получава помощи или да се опита да избяга.

3-та американска пехотна дивизия би трябвало да се заеме с завладяването на моста и до този миг не е имала опция да се разгърне в по-голям мащаб, затова заповедта е призната доста свободно.

3-та дивизия минава през града, доближава до моста и стартира да дефинира позициите за отбрана, както и нужните боеприпаси и ръчни гранати. От другата страна, близо 400 метра от защитните позиции ще открием кралската армия – някои от най-елитните бойци, които употребяват тежка военна техника, с цел да охладят пристрастеностите на американците. Първите американци са обсипани с ракети от РПГ и огън от тежки картечници.

Това се усеща за всеки един, който се пробва да завоюва колкото се може повече. Иракчаните не престават да обсипват американските позиции с РПГ огън. Не е належащо доста време, преди да стане ясно на командира, че в случай че се опитат да вземат моста, броят на жертвите ще бъде безразсъден.

Без да създадат и крачка напред, пехотинците викат въздушна поддръжка. В този случай на сигнала се отзовава 28-годишната Ким Кампбел от 75-та бойна ескадрила. Прякорът ѝ е „ Убийствената мацка “, а пожеланият аероплан е A-10 Warthog. Преди да се качи на военен аероплан, Ким е управлявала разследващи дронове, а по-късно е една от 50-те определени в бойната авиация. Първият и триумф е регистриран във войната в Кувейт, когато унищожава тежка техника и артилерия на Ирак. За да стигне през тази позиция, Ким би трябвало да прелети през пустинна стихия. Спускайки се от облаците ще забележи, че бойното поле е извънредно безредно.

Горящите здания пускат своя черен дим, по нея стрелят ПВО-та и покрай самата локация ще забележи изсипващите РПГ-та по американските елементи. На близо 400 метра от позицията на другарската линия, нейният А-10 се навежда с носа напред и дава воля на тежкото оръдие, способно да подписва смъртна присъда в границите на стотни. Нейният Gau-8 Avenger Gatling Gun ще стартира да изпраща олово на къси серии. Трябва да разберем, че това оръжие се употребява за неутрализирането на руски танкове.

Ким пуска няколко серии от картечницата, само че за още по-голяма сигурност ще пусне и ракетите си в последния преход. Очаквано и всяко Противовъздушна отбрана ще насочи вниманието си към този аероплан. Преди да успее да се отдалечи, ракета земя-въздух ще удари опашката ѝ. Самолетът стартира да тегли на ляво, по-късно носът още веднъж се забива към земята. При вероятно рухване, възможностите да падне и да се разбие порастват в геометрична градация. Ако катапултира ще се озове в град с 11 милиона души и рискът да бъде хваната от иракски бойци е голям.

В този миг хидравликите не работят. Нито елеватори, нито контрола на опашката работи. Кампбел гаси всички електроники и минава на ръчно ръководство. С други думи, вместо да употребява хидравлика, тя употребява серия от стоманени кабели, които са свързани с контролния лост. В този миг Кампбел употребява остарялата система, патентована от братята Райт.

Системата сработва и изуменият аероплан танцува своя нерешителен аероплан, освен това без да обръща доста внимание или  да съблюдава защитните маневри по учебник. С малко повече триумф, самолетът се издига на безвредно място в облаците, а по-късно започва  да се носи към Кувейт. Дори и след няколко труса в системата, капитан Кампбел отхвърля да катапултира, а счита да приземи самолетът цялостен, употребявайки ръчният надзор. Кацането под ръчен надзор на А-10 е тествано тъкмо 2 пъти и в двата случая е приключило съдбовно.

Смъртоносната мацка знае това, само че откакто има шанс до този миг, за какво да не продължи да наддава. Според множеството очевидци от контролната кула, Ким е заходила гладко и е съумяла да приземи самолета по този начин, като че ли е работил с хидравлика. Механиците не можели да повярват, че системата е сработила. На идната заран Кампбел ще бъде на нов аероплан и ще продължи да подкрепя наземните позиции на пехотата над Багдад.

Полетите са доста по-спокойни и до края на войната Ким ще извърши още няколко тура и ще натрупа допълните 375 бойни летателни часа. За осъществяването си през април 2003 година ще получи характерен кръст за летци. На церемонията един боец ще подаде записка с обръщение „ Ако не бяхте вие, аз нямаше да съм на тази гала! “.  

Ким продължава да служи в армията и до този миг е единственият водач, който съумява да приземи аероплан с ръчно ръководство. По късно ще лети в Афганистан, само че напоследък няма информация за нейните бойни осъществявания.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР