На 69-годишна възраст ни напусна един от емблематичните художници на

...
На 69-годишна възраст ни напусна един от емблематичните художници на
Коментари Харесай

Почина художникът Петър Мичев-Педро, продал над 12 000 картини през живота си

На 69-годишна възраст ни напусна един от е мблематичните художници на Плевен – Петър Мичев-Педро.

Той роден на 9 май 1955 в Плевен . Занимава се с изобразяване от петнадесетгодишен и е саморасъл художник. Между 1974 и 1990 година развива креативната си кариера главно в България.

Светът го открива през 1990 година в Брюкселската изложба „ Остър ъгъл “, където неговите картини са изложени до тези на Салвадор Дали . Открива огромни експозиции във Франция, Белгия, Германия, Швейцария, Люксембург и Дания.

През 1994 година взе участие в един от най-големите културни планове на ЮНЕСКО дружно със Сезар, Карсу и Бюфе и през 1997 година четиримата провеждат взаимна галерия в монетния двор „ Дьо Ла Моне ” в Париж . Участвал е в над 400 групови вернисажа. Живее единадесет години във Франция, а след това пет години в Тампа, Съединени американски щати . Пред Конгреса на Флорида братът на президента на Съединени американски щати – губернаторът Джеб Буш, го показва като единствения гражданин на щата, записан в “Енциклопедия Британика ”. След петгодишен престой в Тампа, градът номинира българина за персона на годината .

Педро има над 12 000 продадени картини . Негови платна са владеене на 30 музея и на известни персони в света. Той е измежду най-скъпо продаваните български художници . Обявен е за заслужил жител на Плевен с решение на Общинския съвет от март 2006 година.

Лили Иванова получи премията „ Златен век “ на специфичен концерт във Велико Търново

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР