На 63 г. е починал Димитър Димитров, съобщиха негови близки.

...
На 63 г. е починал Димитър Димитров, съобщиха негови близки.
Коментари Харесай

Напусна ни един от най-големите български банкери

На 63 година е умрял Димитър Димитров, оповестиха негови близки. Той е с дълголетен опит в банковата промишленост в България, заемал е голям брой управителни позиции във водещи банкови институции.

„ Оредяват редиците стройни,

отиват си доста почтени! “

Това беше първият коментар на една друга именита персона от банковите среди - Олег Недялков. Той дружно с Димитър Димитров бяха измежду учредителите на Обединена българска банка малко след Нежната гражданска война от 1989 година

От 1993 година до 1995 година Димитър Димитров беше изпълнителен шеф на ОББ.

„ Знаково име в гилдията. Митко беше един от първите борци за рационализация на банковата система на България “, сподели още Недялков.

Димитров, най-високият български банкер носеше у себе си освен достолепието на огромните хора, само че и философския размисъл на безупречния експерт. Той работеше доста, а говореше малко.

Интернет мълчи за негови изявленията. С изключение на тези във вестник „ Банкеръ “.

Дядо Грийнспан беше споделил, че централната банка приказва най-добре, когато мълчи.

Не единствено като централен банкер, само че и на всички други длъжности, на които е бил Митко, избягваше да прахосва словото и разясняваше единствено когато решеше, че има смисъл.

В изключителни случай той биваше внезапен. Когато под повърхността на благоприличието се вършеха непристойни неща, когато се симулираше активност.

Ето го Митко на една от последните си длъжности като надзирател на Българската банка за развиване: „ Момчетата в настоящия Управителен съвет ни подават информацията мудно. Те имат навика и гледат на органите на Надзорния съвет като на противен и непотребен абсцес, а не като на конструкция, пред която би трябвало да се регистрират. “

Често му споделях една от обичаните си мъдрости: „ Митко, видиш ли, че огромен човек бяга, значи дребен го гони “. А той всякога се тресеше от смях. Явно и двамата го знаехме от опит.

Димитров стартира кариерата си в Националния статистически институт. От 1982 година – 1987 година е шеф отдел и основен специалист в Българска национална банка, а от 1987 година до 1993 година работи в Строителна Банка АД, където поредно заема длъжностите шеф на отдел, вицепрезидент и президент.

През 1995 година е заместник–министър на икономическото развиване, а през 1996 година е подуправител на Българска национална банка.

От 1995 година до 1996 година е ръководител на Съвета на шефовете на Банкова консолидационна компания и през 1997 година е изпълнителен шеф на Банкова консолидационна компания. Това са едни от най-трудните му години, когато оцеляването минава само през окрупняването.

Бил член на управителния съвет на холдинг Доверие АД и част от дъщерните му сдружения. От ноември 2001 година до май 2011 година е изпълнителен шеф и ръководител на Съвета на шефовете на Насърчителна банка, в този момент Българска банка за развиване. На 30 септември 2014 година той беше определен от Министерството на финансите за член на Надзорния съвет на ББР.

Митко Димитров защитаваше тезата, че ролята на държавната банка е да подкрепя развиването на микро, дребния и междинния бизнес в страната, да предизвиква износа и започващите компании, да отпуска мостово финансиране на бизнеса при усвояването на средства от еврофондовете. Но не щадеше от рецензия хората, които имитираха активност. И споделяше за тях, че силата е похабена в "свирката ", а не за действителни дейности.

Димитров постоянно настояваше, че професионализмът, а не политиката, би трябвало да стане водещ фактор в ръководството на банката. Смятам, че би трябвало да се вкара и някаква форма на цивилен надзор. По този метод ще бъде предпазен публичният интерес. Неслучайно той учреди цивилен съвет за развиване на държавната банка.

„ Защото когато банките се употребяват за "играчки " от ръководещите и техните олигархични кръгове, има заплаха играчката да избухне и провалите да обиден доста хора “, беше споделил с присъщата си откровеност той пред „ Банкеръ “.

Светъл път на душата ти, Митко!

От приятелите от „ Банкеръ “.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР