На 6 юни в Москва бе задържан разследващият журналист Иван

...
На 6 юни в Москва бе задържан разследващият журналист Иван
Коментари Харесай

Арестът на разследващия журналист в Москва в световния печат

На 6 юни в Москва бе арестуван проверяващият публицист Иван Голунов от интернет-изданието „ Медуза “, обвинен в наркоразпространение. Два дни по-късно съдът го прати под домакински арест, макар настояването на прокуратурата да бъде оставен в следствения изолатор.

Иван Голунов счита, че карцерът му е поради следствието за връзките на погребалния бизнес със силовите структури, заради което е бил заплашван нееднократно. Ето какво пишат задграничните медии за най-гръмкото събитие от предходната седмица:

The Washington Post, Съединени американски щати

Необичайното решение на твърдо следената правосъдна система в Русия да прати Голунов под домакински арест, а не в следствения изолатор, както настояваше прокуратурата, илюстрира прикритото напрежение в историята, която бързо се трансформира в едно от най-широко осветените каузи за свободата на словото за доста години. Но карцерът на Голунов в центъра на Москва и опасността от най-суровата присъда като че ли известиха, че настъплението против свободата на пресата в Русия е минало на друго равнище.

Дори някои водещи прокремълски публицисти деликатно показаха поддръжка за задържания публицист. Това даде сигнал, че делото против Голунов може да ускори напрежението и вътре в управническия хайлайф на Русия. Държавната телевизия в детайли информираше за делото, като показваше и протестните акции, проведени от поддръжниците на Голунов.



The Independent, Лондон

Решението Иван Голунов да бъде изпратен под домакински арест е извънредно нетипично за системата, която рядко дава обратно. Вероятно за това способстваха всеобщите митинги, предизвикани от задържането на журналиста в петък. А съботното разпореждане надалеч не е последната дума по това дело. Представители на полицията и държавните тв канали към този момент започнаха да пазят прокуратурата. А за това, че към това дело се разгоря подмолна битка в държавното управление, свидетелства необяснимото забавяне на чуването в съда в Москва.

The Sunday Times, Лондон

Скандалът към ареста на Голунов засенчи появяването на президента Путин на тридневния интернационален стопански конгрес в Петербург. Путин не разяснява обвиняванията против журналиста. Още повече – вицепрезидентът Антон Кобяков разкритикува оповестените от полицията подправени фотоси /8 от 9-те фотоси в уеб страницата на Главното ръководство на Министерство на вътрешните работи се оказаха фалшив, ведомството си призна, бел.ред./. Кобяков съобщи, че всеки, който бъде махленски в машинация и подправяне на обстоятелства, ще бъде осъден.

Busines Insider, Съединени американски щати

Със задържането на водещия проверяващ публицист съветското държавно управление насочи намерено предизвестие към самостоятелните медии. 36-годишният Иван Голунов беше задържан в Москва и арестуван за два дни. Когато той за пръв път се появи на открито след задържането, по тялото му имаше синини, порязвания и други признаци за това, че е бил изтезаван.

Голунов беше упрекнат за търговия с опиати. Но тези обвинявания, съгласно него, са изфабрикувани. Може би всичко това трябваше да показва нещо пред други публицисти в ситуацията на Голунов. Но те ясно и твърдо дадоха отговор: ние не чуваме.



Neue Zuercher Zeitung, Швейцария

В късната съботна вечер радостни крясъци се носят от тълпата, като че ли нейният футболен тим е победил или партията й е спечелила изборите. Но става дума за нещо доста по-сериозно – за човешкия живот. Ликуването беше гласът на облекчението и той е с доста горчив усет. Московският областен съд постанови, че Иван Голунов, един от водещите публицисти, занимаващи се с следствия в Русия, няма да бъде пратен в следствения изолатор, а ще бъде „ единствено “ под домакински арест – за два месеца.

Не единствено сътрудници на Голунов писаха през нощта в обществените мрежи, че в случай че такова решение провокира наслада, то това приказва нещо за обществото. Делото против Голунов провокира всеобщо възмущение и смут и поради това, че то е значимо за обществото като цяло. Това решение на съда е необичаен случай, когато съветски арбитър слага настояванията и претекстовете на обвинения над мнението на правоохранителните органи.

Това не трансформира убеждението на всички, които разясниха делото – че прекомерно сериозното обвиняване против Иван Голунов е лишено от всевъзможни учредения. Според тях това е поръчково дело, което не е необичайност в Русия, поръчано от някого от тези кръгове, който журналистът мощно е настъпил с следствията си.

Делото против Голунов вади на ярко от ден на ден свиващите се благоприятни условия пред самостоятелните медии в Русия и похватите на управляващите, на които те се опълчват. Това основава казус, който показва, че част от държавните управляващи не се гнусят безогледно да фабрикуват обвинявания, с цел да заплашат целия отрасъл. Затова всички вестници, радиостанции и интернет-портали, съумели да запазят някаква самостоятелност и сериозен дух, отделят огромно внимание на ориста на своя сътрудник.

Но тяхното обръщение надвишава тези рамки. Те желаят да покажат, че делото на Голунов визира всички в Русия. То прави явно това до каква степен жителите са под властта на корумпирания правоохранителен и правосъден уред. За всички, които се радваха за домашния арест на Голунов, е ясно, че същинската битка против това този подозрителен развой да се увенчае с триумф за неговите основатели, тъкмо в този момент стартира. Иван Голунов към момента е надалеч от същинската си независимост и заинтригуваната общност е длъжна да продължи да се бори за него.

Руската организация Интерфакс оповестява, че кметската администрация в Москва внася тъжба в прокуратурата против плануваното за 12 юни протестно шествие в отбрана на Голунов. „ Ние ще се обърнем към прокуратурата. Инициаторите на митинга, плануван за на следващия ден, не пристигнаха да обсъдим сигурността на жителите. Предлагат ни да разясняваме това в директен ефир, а по този начин не може “, споделя вице-кметът Александър Горбенко.

По-рано представителят на президента Дмитрий Песков съобщи в Кремъл, че шествието в поддръжка на Голунов ще скапе празничната атмосфера на 12 юни – Деня на Русия.

Факт е и първото уволняване на публицист, изразил поддръжката си за Голунов, оповестява Медуза – анулиран е договорът на Олег Дилимбетов с петербургското издание „ Невские новости “, свързвано с предприемача Евгений Пригожин. В коментар за медията той е определил домашния арест на Голунов като недоверчив, а наказателното му гонене – като поредна неприятна история, а също така е подписал и петицията в поддръжка на сътрудника.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР