На 6 юни руският външен министър Сергей Лавров трябваше да

...
На 6 юни руският външен министър Сергей Лавров трябваше да
Коментари Харесай

България, Северна Македония и Черна гора осуетиха визитата на Лавров в Сърбия


На 6 юни съветският външен министър Сергей Лавров трябваше да дойде на посещаване в Сърбия. То няма да се състои: България, Северна Македония и Черна гора отхвърлиха да отворят въздушното си пространство за самолета му.

Руският външен министър Сергей Лавров

България, Черна гора и Северна Македония са отказали да отворят въздушното си пространство за самолета на, който през днешния ден, 6 юни, трябваше да дойде на двудневно посещаване в Сърбия.
Редакцията предлага
Вчера новината беше обявена от сръбските вестници " Вечерне новости " и " Данас ". А удостоверение за решението на София пристигна и от съветската посланичка в България Елеонора Митрофанова. Информацията бе доказана и от съветската организация " Интерфакс ", която цитира чиновник на съветското външно министерство. На въпроса дали визитата е анулирана той дава отговор: " Дипломацията ни още не е овладяла способността за телепортация. "

Премиерът Ана Бърнабич акцентира, че обстановката с достигането на самолета е " изключително комплицирана ". " Действително е необикновено, че обстановката в Европа и в света е такава, че президент на една страна би трябвало да се занимава с такива неща като логистиката на полета на министър на външните работи въпреки това - от какво зависи, дали ще дойде или не. "

Заради съветската нападателна война против Украйна членките на ЕС, както и други страни затвориха въздушното си пространство за съветски самолети. А на самия Сергей Лавров бяха наложени санкции - част от необятни санкционни пакети на Запада. 

В Сърбия съветският външен министър явно е възнамерявал да се срещне със сръбския президент Александър Вучич, както и със своя сътрудник - сръбския външен министър Никола Селакович - и със сръбския патриарх Порфирий.

Една от тематиките, по която Лавров щеше да беседва със сръбското управление, са газовите доставки от Русия. Докато Европейски Съюз залага на доста намаление на съветските енергийни доставки, Сърбия продължава да залага на тясно съдействие с Русия в бранша.  
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР