На 6 юли 2019 г., събота, в 18:00 ч., край

...
На 6 юли 2019 г., събота, в 18:00 ч., край
Коментари Харесай

“Чисти вечери” ще учат деца и родители как да пазят чистота



На 6 юли 2019 година, събота, в 18:00 ч., край Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина в Пловдив ще бъде обещано началото на така наречен “Чисти вечери ” - серия от просветителни игри и занимания за деца и родители, отдадени на опазването на непорочност в града.

Доброволците на платформата за чиста градска среда “АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ! ” са подготвили занимания, с които да научат децата по какъв начин и къде да изхвърлят отпадъците, а родителите - по какъв начин да ползват в всекидневието си правила за живот #БезОтпадъци. Активистите за чист град ще дават отговор на въпроси на жителите, свързани с разчистване и облагородяване на междублоковите пространства, разделното събиране и оползотворяване на боклуци и ще предизвикват шерването на хрумвания за по-чиста градска среда.

Специално внимание в първия ден на самодейността ще бъде обърнато и на младежите и младежите. По мотив Деня на целувката (6 юли) младежите на Пловдив ще бъдат поканени да разпространят специфичното обръщение “Целувай се на чисто! ” с апел да пазят непорочност към пейките в парковете и градинките на Пловдив.

Скорошно изследване измежду пловдивчани, сподели, че макар че болшинството от жителите намират опазването на околната среда за доста значимо за тях (68%), едвам 27% изхвърлят отпадъците си разделно, а единствено 15% участнат постоянно в начинания за разчистване на публични пространства.

“С Чисти вечери желаеме да покажем на хората, че не е толкоз мъчно да създадат дребни промени в всекидневието си, с цел да можем да реализираме огромен резултат с намаляването на отпадъците и облагородяването на града. Вярваме, че децата са тези, от чиято просвета зависи бъдещето на града ни, а те от време на време схващат сериозността на казуса със замърсяването даже доста по-добре от възрастните ” - споделя Кера Станева, доброволец на платформата “АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ! ”

“Чисти вечери ” ще се организират всеки вторник и четвъртък в Цар-Симеоновата градина на Пловдив през целия м. юли. А до 31 юли жителите, които са почистили и облагородили публично пространство към жилището си, могат да вземат участие в специфична игра с награди на платформата “АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ! ”, като изпратят фотоси на мястото от преди и след почистването. Повече информация ще намерите в страницата на самодейността във Facebook „ АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ! “ и в уеб страницата на съдружие БГ Бъди деен.

За „ АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ! “

Платформата за чиста градска среда „ АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ! “ работи интензивно от м. април 2019 година и към този момент поддържа обилни събития от календара на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, като обезпечи образования и поддръжка за разделно събиране на отпадъците. Бяха извършени и няколко акции измежду жителите, с които да бъде привлечено вниманието им към потребността от персонална отговорност в опазването на непорочност. Платформата работи в четири съществени линии:

- Първата тенденция е #ПразнувамеЧисто - посредством която се поддържат уредници на събития, с цел да понижат и оползотворят отпадъците от огромните събития в Пловдив в годината на Европейска столица на културата.

- Във втората линия на платформата #Рециклираме2019 се основават просветителни запаси и на практика препоръки, с които жителите да бъдат стимулирани да понижат и събират разделно отпадъците си. Срещу събраните боклуци ще бъдат основани съвременни места за сядане в града.

- Като трета тенденция в „ АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ! “ се провежда разчистване на разнообразни зони в града, а събраните боклуци ще бъдат разграничени и предадени за оползотворяване. Темата е #ПочиствамеЗаедно.

- Под мотото #ПроменямеЗаедно ще се обновят до 2 зони в града, като съответните места ще бъдат определени в съдействие с жители на Пловдив.

Платформата е подкрепена от Фондация Кока-Кола като част от визията й за Свят без боклуци.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР